Halveer het collegegeld niet alleen voor eerstejaars, maar voor alle studenten. Dat zegt de Landelijke Studentenvakbond. Een petitie die daartoe oproept, is intussen al ruim 5.000 keer ondertekend.

Woedend waren studentenorganisaties ISO en LSVb vorige week. De nieuwe regering geeft studenten een sigaar uit eigen doos, vinden ze. De 1.000 euro korting op het collegegeld van eerstejaars die in het regeerakkoord is opgenomen, blijkt in de praktijk namelijk een ‘cadeau’ van andere studenten te zijn.

Eigen zak

Een deel van de andere studenten draait namelijk op voor deze gift aan hun nieuwe medestudenten. De rente op studieschulden is momenteel nul procent, maar de vier partijen hebben afgesproken dat de rente wordt verhoogd en dat maakt studeren duurder. Althans, voor studenten die noodgedwongen veel lenen.

Want studenten met 16.500 euro schuld, betalen straks 1.000 euro extra rente: precies de eigen korting op het collegegeld. Maar wie nóg meer schuld heeft, betaalt dus mee aan de korting voor beter bedeelde studenten.

Onbegrijpelijk

De LSVb vindt dit onbegrijpelijk. “Studenten die veel lenen zijn vaak juist de studenten met minder rijke ouders”, staat in een persbericht. Dus de nieuwe regering doet niets aan de kansenongelijkheid in het hoger onderwijs, vindt vicevoorzitter Pieter ten Broeke. Sterker nog: “Met deze maatregel doet ze het tegenovergestelde.”

De bond is de petitie vorige week gestart. Er zijn 700.000 studenten in het hoger onderwijs. De halvering van het collegegeld zou zo’n 700 miljoen euro per jaar kosten.