Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal toch wel eens avonden meegemaakt dat we iets te diep in het glaasje hebben gekeken? Lange nachten en het leven als student horen bij elkaar als zout en peper. Dit is in Rotterdam niet anders, met een wervelend nachtleven vol clubs en kroegen met alle denkbare thema’s en muziekstijlen. Kortom, eindeloos veel mogelijkheden in het Rotterdamse nachtleven.

Vanzelfsprekend zijn alcohol en andere verdovende middelen voor een groot deel van het uitgaanspubliek belangrijke aanjagers tijdens het uitgaan. Daarbij komt dat veel mensen, vaak zonder het zelf door te hebben, de grenzen van hun normale gedrag overschrijden. Deze momenten zijn des te duidelijker als je de enige nuchtere persoon in de groep bent.

Compleet nuchter uitgaan is een verwarrende ervaring, zoals ik een paar keer heb kunnen meemaken. Dit heeft één simpele reden: alles wat jij voelt is compleet surrealistisch, terwijl bij je dronken vrienden sociaal onaanvaardbaar gedrag de norm wordt. Het is wonderbaarlijk om te zien hoe gedurende een bepaalde periode alle remmingen wegvallen bij je vrienden.

Je kunt op stap zijn met de slimste van de klas of een collega, maar als ze onder invloed van drank of drugs zijn, wordt dit vaak heel snel vergeten en keren veel mensen terug naar hun oerinstincten van plezier maken en genieten. In deze staat vergeten we onze innerlijke onzekerheden en gaat onze geest anarchistische trekjes vertonen. Het is fascinerend om te zien hoe alcohol mensen kan veranderen.

En ja, tijdens deze sporadische nuchtere avonden kwam ook ik vaak tot de conclusie dat mijn avond zoveel leuker had kunnen zijn als ik een paar drankjes had genomen. En toch heb ik dankzij de aanstekelijke energie van de mensen om mij heen een paar fantastische nuchtere avonden meegemaakt. Dan pas realiseer je je dat mensen zich het puurst uitdrukken als ze dronken zijn. Op zo’n moment kunnen mensen in contact komen met hun echte ik.

Als je toch besluit om nuchter uit te gaan, zal je er bovendien achter komen dat dit ook zo zijn voordelen heeft. Zo sta je de volgende dag fris op, zonder een kater waar je nog de hele dag last van hebt.

Lees één reactie