In het derde jaar van zijn bachelor Communication & Media kreeg Tom Hollestelle de kans om zes maanden in het buitenland te studeren. En omdat megasteden in Azië hem altijd al hebben gefascineerd, koos hij voor Yonsei University in Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea. Tom ondervroeg docenten en studenten op Yonsei University naar hun gevoelens betreffende de spanning tussen Noord- en Zuid-Korea: “Op Yonsei University is de spanning tussen de noorderburen en de VS niet het gesprek van de dag”, merkt hij op. “Iedereen lijkt kalm te blijven en gewoon door te gaan. De Zuid-Koreanen in het bijzonder lijken zich weinig aan te trekken van de toegenomen spanning.”

Dongsook Kim, Koreaanse hoogleraar aan Yonsei University

Zuid-Korea 4
Dongsook Kim, Koreaanse hoogleraar aan Yonsei University Beeld door: Tom Hollestelle

“Ik ben niet bang en ik ben ook niet in paniek geraakt vanwege deze situatie,” zegt Dongsook, hoogleraar aan Yonsei University. “Er is geen reden om je druk te maken. Iedereen in Seoul weet dat Kim Jong Un alleen maar dreigende taal en krachtige woorden uitslaat en bijvoorbeeld waterstofbommen test om de wereld te laten zien hoe gevaarlijk zijn land kan zijn. We hebben al jaren met zulke bedreigingen te maken gehad en we laten het ons dagelijks leven niet meer beïnvloeden. De Zuid-Koreaanse overheid heeft onlangs veel extra geld in het leger gestoken vanwege de huidige situatie. We moeten geduld hebben tot het overwaait en hopen dat Trump wat kalmeert voordat we kunnen gaan nadenken over onderhandelingen. Vanuit economisch oogpunt zou het beter zijn als alles wat rustiger wordt, zodat het geld in het onderwijs kan worden geïnvesteerd in plaats van in het leger.”

Erick Rosas Lopez, Mexicaanse student aan Yonsei University

Zuid-Korea 1
Erick Rosas Lopez, Mexicaanse student aan Yonsei University Beeld door: Tom Hollestelle

“Als ik met Koreaanse studenten spreek, vertellen ze me allemaal dat ze niet bang zijn. Ze zijn gewend aan de bedreigingen uit Noord-Korea en zijn opgegroeid met alle rakettesten. Internationale studenten maken zich zeker wel zorgen en sommige ouders hebben hun kinderen zelfs gevraagd om naar huis te komen. Ik maak me persoonlijk meer zorgen om Donald Trump. Hij is vreselijk impulsief en niet erg goed in zijn werk, wat ervoor kan zorgen dat hij een fout maakt en tot aanval overgaat. Als het echt uit de hand gaat lopen, volg ik de instructies van de Mexicaanse ambassade, omdat zij verantwoordelijk voor mij zijn zolang ik in Seoul ben.”

Hyosung Suh, Koreaan, student aan Yonsei University

Zuid-Korea 2
Hyosung Suh, Koreaanse student aan Yonsei University Beeld door: Tom Hollestelle

Hyosung maakt zich zorgen om de situatie, omdat hij zich realiseert dat de tijd tussen de raketlanceringen steeds korter wordt en de laatste twee maar een paar dagen na elkaar werden afgevuurd. Hij denkt echter niet dat er werkelijk iets zal gebeuren. “We hebben al zo lang te maken met deze bedreigingen dat we ze bijna negeren, maar we moeten Noord-Korea en waartoe het land in staat is niet onderschatten. We zijn immuun geworden voor de domheid van Trump en verbazen ons niet meer over het feit dat hij Noord-Korea bedreigt. Mensen gaan verder met hun dagelijks leven alsof er niets aan de hand is, maar Noord-Korea komt de laatste tijd wel veel op de tv. De kans dat er iets gaat gebeuren, bestaat altijd, en dat is zorgwekkend. Ik heb geleerd om te accepteren dat als er iets gebeurt, ik de pineut ben, want het is onmogelijk om alle inwoners van Seoul in korte tijd te evacueren.”

Holly Johnson, Brits, student aan Yonsei University

Zuid-Korea 3
Holly Johnson, Britse student aan Yonsei University Beeld door: Tom Hollestelle

“Veel mensen horen het woord ‘Korea’ en voegen gelijk ‘Noord’ toe. Ik heb onderzoek gedaan zodra ik wist dat ik hierheen zou gaan en iedereen hier, vooral de expats in Korea, zeggen dat de sfeer niet is veranderd en dat mensen gewoon hebben leren omgaan met de situatie. De meerderheid van de mensen neemt de woorden van Trump en Kim Jong Un met een korreltje zout en er lijkt geen paniek te zijn over eten en levensmiddelen kopen. Het leven hier in Seoul gaat gewoon door.”

Tom vertelt hoe het voelt om in het middelpunt van de wereldwijde aandacht te staan: “De bedreigingen van Trump en Kim Jong Un hebben de afgelopen weken op de voorpagina’s van alle kranten in Seoul gestaan. Bepaalde tv-kanalen laten niets anders zien dan de raketlanceringen van Noord-Korea en de oefeningen van het Zuid-Koreaanse en Amerikaanse leger. Zoals de meeste studenten hebben gezegd, lijken de Zuid-Koreanen zich geen zorgen te maken, gewoon vanwege het feit dat ze al jaren onder zulke omstandigheden leven.”

“Op Yonsei University is uitwisselingsstudenten verteld dat ze contact moeten opnemen met hun eigen ambassade en nauw contact moeten houden met de International Office op de campus en met hun eigen universiteit thuis. Elke keer dat er een nieuwe bedreiging of raketlancering is, zijn mensen een paar dagen bang, maar daarna gaan ze gewoon door met hun leven alsof er totaal geen gevaar dreigt. Seoul is op dit moment zeker een heel interessante plaats om te zijn.”