Stel je voor dat je een man en vrouw hand in hand op straat ziet lopen. Mooi toch, zo’n gebaar van liefde en affectie voor elkaar? Maar verder geen reden om nog eens een keertje om te kijken. Stel je nu eens voor dat je een man hand in hand ziet lopen met een andere man.

Opeens is de situatie veranderd. Je zal minimaal twee keer kijken. Veel mensen hebben een mening over mannen die hand in hand lopen. Sommigen staren, anderen schelden ze uit.

Er zijn zelfs mensen die tegen hun kinderen zeggen om niet te kijken, omdat dat schadelijk is voor ze. Zo is dus een gebaar van liefde fijn en mooi voor het ene stel, maar onveilig voor een ander stel.

Ongeveer tien jaar geleden liep ik in het openbaar hand in hand met mijn toenmalige vriendje, in het openbaar in Nederland. Ik was nog een naïeve en jonge tiener, omdat ik niet verwachtte dat er iets van zou worden gezegd.

Niets bleek minder waar; we werden nageroepen en door sommige mensen zelfs uitgescholden. We lieten snel elkaars handen los en begonnen sneller te lopen. Vanaf dat moment heb ik besloten om geen affectie naar een andere man te tonen in het openbaar.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben een open homoseksuele man en ik schaam me zeer zeker niet voor wie ik ben. Maar in het openbaar affectie tonen, is van een geheel andere orde en vergt moed voor LHBT+’ers om dit te doen.

Waarom? Omdat het een risico is voor onze persoonlijke veiligheid. Anno 2017 gebeurt het nog steeds dat homoseksuele mannen in de wereld in elkaar geslagen worden (ook in Nederland), puur en alleen om wie ze zijn. Door dit soort dingen kies ik ervoor om geen affectie te tonen in het openbaar.

Wat ik eigenlijk wil, is om normaal hand in hand over straat te lopen. Maar zo’n normaal gebaar wordt een daad van moed en oplettendheid voor mij.

Ik weet dat de wereld verandert en ik geloof dat mensen ook veranderen. Veel landen hebben inmiddels het homohuwelijk gelegaliseerd en de gemeenschap wordt met de dag sterker.

Maar ik vraag me toch af: in wat voor wereld leven we waar mannen die geweren vasthouden normaler is dan mannen die elkaars handen vasthouden?

Rocher Koendjbiharie, masterstudent International Public Management & Policy