De EUR hijst vanaf dit jaar een aantal dagen de regenboogvlag, op verzoek van Erasmus Pride en het Diversity Office. Het internationale symbool voor LHBT+-acceptatie hangt tijdens Rotterdam Pride (21 tot 24 september) voor het eerst aan de masten.

Jona Frasch (psychologiestudent, 22), voorzitter van Erasmus Pride, vindt de regenboogvlag van belangrijke symbolische waarde. “De universiteit wordt zowel op het gebied van etniciteit, als op het gebied van gender meer divers. Het hijsen van de regenboogvlag is een symbolische daad om deze vergroting van de diversiteit te vieren. En daarbij, ik voel me veel meer welkom op een universiteit die de regenboogvlag hijst. Het verzekert me ervan dat ik hier wordt geaccepteerd en gerespecteerd.”

Inclusieve universiteit

“De universiteit moet een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt en optimaal kan ontwikkelen”, stelt Marlies Staphorsius, vanuit Marketing en Communicatie betrokken bij dit besluit. “Dat willen we met het hijsen van de regenboogvlag benadrukken.”

Op onder andere Coming Out Dag (11 oktober) prijken de vlaggen daarom bij de entree van de campus, op het M-gebouw, bij het Erasmus University College en bij het International Institute of Social Studies in Den Haag.

Neutrale HR

Op de Hogeschool Rotterdam (HR) ontstond vorig jaar ophef omdat de hogeschool de regenboogvlag niet hees met als argument: het bewaren van neutraliteit. Media-icoon Tim Hofman dook in zijn youtube-programma BOOS op deze zaak en zorgde uiteindelijk dat er op de HR een regenboogvlag aan de hemel prijkte. Toch wappert de regenboogvlag ook dit jaar niet op de HR.

speciale erasmusregenboogvlag
Beeld door: EUR

Update 18 september: Rector magnificus Huib Pols hijst op donderdag 21 september voor de eerste keer de regenboogvlag. De speciaal ontworpen vlag bevat het logo van de universiteit. Per mail nodigen de rector en Chief Diversity Officer Hanneke Takkenberg iedereen uit om bij het hijsen van de vlag aanwezig te zijn. Dat vindt plaats om 15.00 uur bij de vlaggenmasten naast de eindhalte van tram 7.