Bij de ingang van de campus, naast het Bayle gebouw, heeft projectontwikkelaar Xior een nieuw studentenappartementencomplex uit de grond gestampt. Het acht verdiepingen hoge gebouw verhuurt 259 studio’s variërend van achttien tot tweeëndertig vierkante meter aan eerstejaars internationale EUR-studenten. De prijs van de kamers ligt tussen de 600 en 690 euro inclusief.

Vertraging

Het gebouw is al vanaf juli compleet volgeboekt en moest per 1 september gereed zijn. Maar zoals dat vaker gebeurt bij bouwprojecten, liep dat wat vertraging op. “Alle kamers zijn in principe af, maar in de kamers op de begane grond moeten de puntjes nog op de i worden gezet”, stelt Robin Cremers, de woordvoerder van Xior. “Eind september moet het gehele pand klaar zijn.”

Bouwput xior studentenwoningen campus foto Boris Berg 3
Binnenplaats van Xior Student Housing tijdens de verbouwing in 2017. Beeld door: Boris Berg

Een avontuur om je kamer te bereiken

In de afgewerkte delen van het gebouw zijn al nieuwe studenten getrokken. Ze moeten zich een weg banen tussen bouwlieden en stellages door om bij hun kamers te komen. De gangen zijn nog niet geverfd en op de muren staan nog cijfers geschreven met potlood. Vanuit de hangstellingen klinken ontzagwekkende geluiden die door alle muren heen trillen en bij het naar buiten gaan moet je opletten dat er geen graafmachine over je tenen rijdt.

Live-show achter glas

Bouwput xior studentenwoningen campus foto Boris Berg 4
Dominik Filip. Beeld door: Boris Berg

Dominik Filip uit Slowakije studeert Finance and Investment op de EUR. Hij vindt de kamer goed genoeg, maar heeft wel veel last van de herrie die vaak om zeven uur ’s ochtends begint. Daarnaast ontbrak er nog van alles in zijn gemeubileerde kamer. “Sinds gisteren heb ik pas een gordijn, daarvoor kon iedereen die buiten op de tram stond te wachten genieten van een live-show achter glas als ik me omkleedde, het enige wat er nog aan ontbrak waren de rode lichtjes.”

James O’Donnell uit Ierland volgt een master Behavioral Economics op de EUR. Zijn wc moet nog worden gerepareerd maar verder vindt hij het gebouw fantastisch en heeft hij goed contact met andere studenten op zijn verdieping. Hij heeft zijn gordijnen vaak dicht omdat hij aan de zogenaamde inner circle, de binnentuin van het gebouw woont. “Je kan zo bij je buren naar binnen gluren, en zij dus ook bij jou.”

Giorgos Verros uit Griekenland heeft de grootste kamer van het gebouw en studeert ook Behavioral Economics. Voor Verros is het universitaire systeem in Nederland wel even wennen. “In Griekenland is dat heel anders. De manier waarop hier echter met bouwprojecten om wordt gegaan komt een stuk dichter bij het Griekse systeem. Ons werd beloofd dat er na 1 september nog wat kleine aanpassingen zouden worden gedaan”. “Maar”, zegt hij lachend, “in het Grieks noemen we dit gewoon een γιαπί, een bouwput.”

Uitsluitend eerstejaars

Het nieuwe gebouw op de campus is in overleg met de EUR uitsluitend bestemd voor nieuwe internationale EUR-studenten. Voor deze groep is het vaak moeilijk om zelfstandig een kamer te vinden in Rotterdam.

Lees één reactie