Het HeartBeat Festival op de Erasmus Plaza komt wat traag op gang, maar met behulp van bier en live muziek valt er – vooral later op de maandagavond – genoeg te genieten: the Partysquad laat honderden studenten ‘rampeneren’ op de vloer van het festivalterrein.

Semi-bekende DJ’s proberen de aanwezige studenten en medewerkers op te zwepen. Dat lukt nog niet echt, wat resulteert in een groot dunbevolkt festivalterrein dat vooral in de buurt van de bar vol staat met mensen. De festivalgangers vermaken zich uitstekend met bier en pizza. Pas later op de avond verplaatst de menigte zich richting het podium, waar The Partysquad laat zien nog steeds razend populair te zijn.

Sandro Hutmacher (18), International Bachelor Communication and Media

HeartBeat_Feest_SandroHutmacher_JackParker
Sandro Hutmacher is klaar om een week lang uit zijn dak te gaan voordat zijn studie begint. Beeld door: Jack Parker

“Ik heb het erg naar mijn zin op het festival, vooral omdat ik hier al zo veel nieuwe mensen heb ontmoet. Maar ik heb ook oude vrienden gezien die op mijn vorige school zaten. Zo leer ik hun nieuwe vrienden ook kennen. Het HeartBeat Festival is een uitstekende plek om je netwerk uit te breiden. We gaan vanavond misschien naar een feest van ESN of naar een andere plek in de stad; het hangt ervan af hoe druk het zal zijn. Ik heb nog een week vakantie, dus ik ben van plan om de komende dagen voluit te feesten. Dat gaat vast lukken, want ik heb zowel in Utrecht, Amsterdam als in Rotterdam gewoond, en het studentenleven is hier het beste.

Susana Mendes (17), International Business Administration

HeartBeat_Feest_SusanaMendes_JackParker
De Portugese Susana Mendes geniet meer van het HeartBeat Festival dan van The Night of the Songs in de Laurenskerk. Beeld door: Jack Parker

“Het HeartBeat Festival is niet mijn eerste kennismaking met de Erasmus Universiteit: ik ben hier om te feesten met een aantal studiegenoten die ik al heb ontmoet tijdens de Eurekaweek. Daar was ik onder meer bij ‘The Night of The Songs’ in de Laurenskerk. Wat ik niet snap aan Nederland, is dat mensen hier feesten in een kerk. Wie feest er nou in een kerk? Ik kom uit Portugal, daar is zoiets ondenkbaar. Nederlanders gebruiken kerken om restaurants en appartementen van te maken – dat vind ik heel vreemd. Ze laten de kerkversieringen gewoon hangen tijdens het feest! Ik heb er gemengde gevoelens over; ik vind het vrij schokkend.”

HeartBeat_MaxvanBavel_JackParker
Max van Bavel geniet van het festival samen met zijn huisgenoten. Beeld door: Jack Parker

Max van Bavel (19), Geneeskunde

“In mijn studentenhuis hebben wij iedere maandag huisavond. Op die dag proberen we iedere week iets speciaals te doen met alle bewoners. Deze week is dat het HeartBeat Festival. We zijn hier voor The Partysquad; we willen helemaal losgaan. Ons hele huis is fan. Misschien gaan we vanavond nog naar de afterparty, maar dan moeten er nog wel wat meer biertjes in. Ik probeer me een beetje in te houden, want ik heb al een hele week college gehad en morgen moet ik om 11.00 uur in de snijzaal staan.”

Zeineb el Guada (24), Algemene cultuurwetenschappen

HeartBeat_Feest_ZeinebelGuada_JackParker
Zeineb El Guada tijdens een van de laatste nummers van de avond. Beeld door: Jack Parker

“Ik was hier vanochtend al, omdat burgemeester Aboutaleb zou komen spreken, maar ik kon helaas geen kaartje meer krijgen. Gelukkig is het HeartBeat Festival ook heel leuk. Ik ken geen andere universiteit die het jaar collegejaar op zo’n grootse wijze opent. De meeste mensen hebben vandaag weer sinds lange tijd college gehad, dan is het heerlijk om hier de dag af te sluiten. Ik voel me iets te oud om uitbundig mee te feesten, maar ik vermaak me prima. We hebben genoeg drank op.”