Waren internationale studenten in vorige edities nog de buitenbeentjes tijdens de Eurekaweek, dit jaar hebben ze een centrale rol. Zo’n 600 studenten uit alle windstreken bezochten zondag de speciaal voor hen georganiseerde International Day.

Een technisch probleem zorgde bij aanvang nog voor wat vertraging, toen het inchecksysteem niet bleek te werken. “Daardoor ontstonden er lange rijen en moest iedereen even wachten“, vertelt Loek Wijnhoven van de Eurekaweekcommissie.  Maar daarna werd het alsnog een succesvolle dag.

Zo konden de internationals hun administratieve zaken regelen tijdens de ‘One stop shop’: een kamer huren, een fiets kopen of een bankrekening openen kon allemaal op dezelfde plek afgehandeld worden.  Ook deden sommigen mee aan oudhollandse spelletjes, zoals stoelendans, touwtrekken en spijkerpoepen, en meer internationaal georiënteerd entertainment zoals een rodeostier. De dag werd afgesloten met een vertoning in de open lucht van de film Personal Shopper.

“Het was echt heel druk”, vertelt Wijnhoven over de eerste internationale dag. “Dan blijkt toch dat er veel behoefte aan is.” De Eurekaweek is dit jaar sowieso toegankelijker voor internationals: in tegenstelling tot eerdere jaren is het programma primair in het Engels.