Dansende studenten in onesies, videoclips onder een harde beat, rugbyballen die met tgv-vaart het publiek in geslagen worden, een incidentele flikflak, en natuurlijk een peptalk van rector Huib Pols: de officiële opening van de Eurekaweek bevatte alle elementen die hem zo herkenbaar maken.

Wat wel nieuw was tijdens het maandagochtendfeestje in De Doelen: veel acrobatiek én een geheel  Engelstalig programma – inclusief de traditionele toespraak van rector magnificus Huib Pols. “Je buurman kan zomaar uit Zimbabwe of Bulgarije komen.”

Zeiltrip

Geheel in lijn met het thema ‘All hands on deck’ vervolgt Pols: “Vergelijk je studie met het begin van een zeiltocht; je gaat aan boord voor een lange reis. Die zal soms makkelijk zijn, soms zal de zee wild zijn.”

De rector benadrukt dat je het niet alleen hoeft te doen: “Meld je aan bij een studentenvereniging of een sportvereniging. Maak gebruik van je mogelijkheden en onderscheid jezelf.”

Verdomhoekje

eurekaweek 2017 opening de doelen (125)
Beeld door: Elmer Smaling

Waar bij voorgaande edities van de Eurekaweek de internationals nog in het verdomhoekje zaten, zijn ze in editie 2017 de vips. Op zondag hadden ze al hun eigen feestje, met optredens, een openluchtbioscoop en een marktje waar ze al hun administratieve behoeftes konden regelen. Ook de rest van de Eurekaweek zal ‘English-first’ zijn.

De grote zaal zit bomvol maandagochtend. Zo vol dat de opening over twee sessies wordt verdeeld. Met een recordaantal van 3200 deelnemers barst de Eurekaweek uit zijn voegen. Er was lang niet voor iedereen een plekje; honderden eerstejaars schreven zich in voor de wachtlijst.