“Het is eigenlijk een soort marteling”, zegt Jia Li.

Het woord ‘marteling’ wordt meestal niet in één adem met ‘mindfulness-meditatie’ genoemd, maar de twee termen sluiten elkaar niet uit. Mindfulness gaat immers over je van moment tot moment bewust zijn van je lichamelijke belevingen, gevoelens en gedachten. En soms kunnen je gedachten nogal duister zijn.

Jia Li, student Strategic Management, worstelde met perioden van neerslachtigheid en stress en was op zoek naar een manier om daarmee om te gaan. Ze herkende zichzelf in het onvermogen om te gaan met haar duistere gevoelens en maakte eerder gebruik van meer negatieve copingmechanismen, zoals stresseten of afleiding via social media. Nadat ze ontdekte dat Erasmus Universiteit een cursus mindfulness-meditatie in het Engels ging aanbieden, besloot Li zich in te schrijven.

Bewustzijn is de sleutel

Tijdens een doorsnee-sessie mindfulness laat studentpsycholoog Sachlan Apil zijn lesgroep van twaalf studenten langzaam kennismaken met de meditatie door ze te vragen verschillende gedachten die naar boven komen te herkennen en hun aandacht daarna weer te leggen op hun ademhaling. Dit proces wordt steeds weer herhaald om de studenten bewust te maken van hoe je gedachten kunnen afdwalen. Zodra je dit weet, lukt het je beter om je op één probleem te richten.

“Ik hoopte dat ik, zeg maar, mijn innerlijke rust kon vinden via mindfulness”, zegt Li. “Maar later ontdekte ik dat het helemaal niet gaat om je innerlijke rust vinden of om jezelf kalmeren. Het gaat meer om bewustwording en begrijpen waarom je je voelt zoals je je voelt.”

“Het doel van mindfulness is niet om van moeilijke emoties en gevoelens af te komen, maar juist om je op een andere manier naar die emoties te laten kijken”, vertelt Apil aan EM. “Studenten vertellen me dat ze zich niet depressief of angstig willen voelen, maar die emoties zijn heel belangrijk, omdat ze ons een heleboel vertellen over hoe we tegen onze wereld aankijken. Met mindfulness kun je deze emoties van een andere kant benaderen, zodat je er niet mee hoeft te worstelen.”

Verbinding tussen lichaam en geest

Mindfulness foto 2 Mazur
Sitting up or lying down, Mindfulness can be practiced in any position. Beeld door: Anna Mazur

Gekruiste benen, handen op de knieën met de palmen naar boven gericht. Deze zittende houding wordt meestal aan mindfulness gekoppeld, maar dit is niet de enige houding waarin je mindfulness kunt beoefenen. Voor een van Li’s favoriete oefeningen, de bodyscan, moet ze op de grond gaan liggen en haar aandacht op een bepaald deel van haar lichaam richten, zoals haar linker grote teen. Ze verplaatst haar aandacht daarna naar haar schenen, daarna naar haar knieën en vervolgens omhoog door haar hele lichaam, waarbij ze haar geest verbindt met het gevoel in haar lichaam.

“Door de bodyscan te doen, krijg ik het idee dat ik de automatische piloot uitzet”, zegt Li. “Ik voel me daarna ontspannen. Ik kan helder nadenken over alles wat ik doe.”

Aandacht voor negativiteit

Oefeningen als de bodyscan hebben Li geluk bezorgd, maar andere zorgden juist voor heftige angst. Tijdens een van de meer gevorderde oefeningen die in het laatste gedeelte van de cursus werden gedaan, liet Apil zijn leerlingen sterk concentreren op hun huidige gedachten en gevoelens, ongeacht of dit vrolijke of pijnlijke gedachten en gevoelens waren. Voor Li waren dat de pijnlijke. Ze legde uit dat zulke oefeningen echt niet makkelijk zijn, wat waarschijnlijk de reden was waarom de helft van de studenten vóór de achtste en laatste sessie van de cursus stopte.

“Het is eigenlijk een soort marteling”, omschrijft Li de oefening. “Iedereen in de ruimte kon voelen hoe boos ik was. Normaal zou ik negatieve gedachten ontwijken en me op iets anders richten. Nu probeer ik mijn grootste angsten onder ogen te komen en te leren hoe ik ze kan omarmen en accepteren.”

Het heden

Een onderdeel van mindfulness is je bewust worden van zelf veroorzaakte stress. Wij mensen besteden het grootste gedeelte van onze dag aan het vinden van oplossingen voor verschillende problemen. En volgens Apil zijn we daar zo goed in dat we ons probleemoplossend vermogen toepassen op dingen die in de toekomst of in het verleden liggen en die we niet kunnen veranderen, waardoor je onnodig gestrest raakt.

Met mindfulness leer je hoe je je probleemoplossend vermogen kan inzetten in het heden.

“Soms voel ik me gestrest of een beetje verdrietig zonder dat ik weet waarom”, zegt Li. “Dankzij mindfulness heb ik geleerd om me te richten op de onderliggende gedachten om erachter te komen wat me dwarszit. Ik ben rationeler en objectiever naar mijn gevoelens gaan kijken en dat helpt me enorm.”

De cursus mindfulness van Erasmus is in april geëindigd, maar Li maakt er in haar dagelijks leven nog steeds gebruik van. Studenten die er meer over willen leren, moeten SIN-online in de gaten houden voor de volgende ronde mindfulness.

Lees 3 reacties