SP-Kamerlid Sandra Beckerman en een aantal leden van SP-jongerenorganisatie ROOD voerden maandag actie voor onafhankelijke wetenschap op campus Woudestein. Aanleiding was het recente onderzoek van Changerism naar de banden tussen de Rotterdam School of Management (RSM) en de fossiele industrie.

“Wetenschap begint steeds meer te lijken op ‘Wij van Wc-eend adviseren Wc-eend’”, zegt Beckerman. “Uit het onderzoek van Changerism blijkt dat bedrijven als Shell een grote invloed kunnen hebben op onderwijs en onderzoek aan de Erasmus Universiteit.” De SP-ers stonden maandagmiddag met een grote gele eend op de campus, waar studenten met een hamer op konden slaan.

Bron: twitter.com

'Studenten willen onderzoek naar schone oplossingen'

Beckerman wilde maandag vooral praten met studenten. “De meeste studenten vinden klimaatverandering en duurzaamheid een belangrijk thema. Ze maken zich er zorgen over en willen juist onderzoek naar schone oplossingen, niet naar fossiele. Willen we een schone toekomst, dan hebben we ook schone wetenschap nodig.”

“Volgens mij is het onderdeel van een breder probleem”, vertelt Beckerman. “Nederland investeert te weinig in fundamenteel onderzoek, minder dan het EU- en het OESO-gemiddelde. Van het geld dat naar wetenschap gaat, komt een deel terecht bij toegepast onderzoek of R&D-afdelingen van bedrijven. Zelfs de Europese Commissie – niet bepaald de beste vriend van de SP – zegt: ‘Dit is niet handig, Nederland’.”

Ruimte voor fundamenteel onderzoek

De commercialisering van de wetenschap tast volgens Beckerman de onafhankelijkheid aan en zorgt ervoor dat er minder ruimte is voor fundamenteel onderzoek. “Juist fundamenteel onderzoek leidt tot doorbraken. Toen ik als docent aan de Rijksuniversiteit Groningen werkte was ik trots op de Nobelprijs van Ben Feringa. Zijn onderzoek kan tot allerlei doorbraken leiden, bijvoorbeeld in de behandeling van kanker. Maar hij zei zelf al dat die doorbraken er niet gaan komen als er niet meer geld naar wetenschap gaat.”

 

Weggestuurd door beveiliging

Bron: twitter.com

Net als vorig jaar, toen Beckerman op de campus aandacht vroeg voor een debat over onafhankelijke wetenschap, zijn de SP’ers weggestuurd van de campus. Van de beveiliging mogen ze niet flyeren op Woudestein. “Toen we vorig jaar werden weggestuurd, deed de Erasmus Universiteit alsof er niets aan de hand was met de commercialisering van de wetenschap”, zegt student en ROOD-lid Arno van der Veen. “Nu blijkt dat de samenwerking met bedrijven wel degelijk problematische vormen aanneemt.”