Ruim zesduizend studenten hebben in 2016 hun huur gecheckt bij de Landelijke Studenten Vakbond. Dat is veel vaker dan het jaar ervoor: toen waren het er slechts 2.700.

Bijna drie op de vier studenten die de kamerhuurcheck van de LSVb deden, betalen meer dan volgens het puntensysteem is toegestaan. Gemiddeld betalen ze 343 euro per maand exclusief gas, licht en andere voorzieningen. Dat is 55 euro meer dan het puntensysteem voorschrijft.

In Rotterdam gaat het om ongeveer twee op de drie studenten die volgens de check te veel betalen. De 215 Rotterdamse studenten die in 2016 de check deden, huren een kamer van gemiddeld ruim 19 vierkante meter. De puntenhuur voor deze gemiddelde kamer bedraagt 333 euro. De gemiddelde huurprijs is 369 euro, dus 36 euro meer dan is toegestaan.

Van de zeventien steden waar de LSVb cijfers over heeft, is Amsterdam de duurste: tachtig procent van de studenten die de huurcheck deden betaalt daar te veel, gemiddeld 115 euro per maand. In Wageningen, waar de huren vorig jaar nog keurig aan het puntenstelsel voldeden, betalen studenten nu gemiddeld veertig euro te veel.

Onbetaalbaar

Studeren dreigt door te hoge kamerhuur onbetaalbaar te worden, stelt de LSVb op basis van de resultaten. “Het is daarom de hoogste tijd dat de overheid ingrijpt én dat studenten goed geïnformeerd worden over hun rechten.”

Studenten kunnen hun huurprijs checken bij de LSVb door een vragenlijst in te vullen. Aan de hand van een wettelijk puntensysteem wordt de maximale hoogte van de kamerhuur bepaald.

De LSVb maakt tussen 8 en 17 mei een tour langs acht studentensteden in Nederland om studenten te informeren over hun huurrechten.