Het Centraal Stembureau van de Erasmus Universiteit noemt de opkomst tijdens de afgelopen faculteitsraad- en universiteitsraadverkiezingen ‘erg laag’. Van de studenten die stemgerechtigd waren, bracht minder dan 11 procent een stem uit.

Het lage opkomstpercentage is geen incident. “Ook dit jaar moet het Centraal Stembureau constateren dat bij een verontrustend groot aantal faculteiten de opkomstpercentages erg laag waren”, is te lezen in de brief. En dan rept de brief nog niet eens over de faculteiten waarop dit jaar helemaal geen verkiezingen waren, omdat er niet genoeg kandidaten waren om iets te kunnen kiezen. Dat was dit jaar op twee faculteiten het geval.

Verkiezingen bij vijf faculteiten

Op vijf van de zeven faculteiten kon er voor de universiteitsraadverkiezingen gestemd worden. Bij ESL en Wijsbegeerte waren verkiezingen niet nodig, omdat er precies genoeg of minder dan het benodigde aantal kandidaten was voor het aantal beschikbare zetels. Voor de faculteitsraden waren er verkiezingen op slechts drie faculteiten: geneeskunde, RSM en ESE.

In totaal brachten 2683 studenten hun stem uit voor de universiteitsraad. Dat zijn er iets meer in vergelijking met vorig jaar. De student met de meeste stemmen is dit jaar Nadine Nieuwstad van RSM, die het afgelopen jaar ook al in de universiteitsraad zat. Zij haalde 365 stemmen op.

Niet wenselijk

Het Centraal Stembureau ‘acht deze situatie niet wenselijk’, omdat hiermee niet wordt voldaan aan de wens van het College van Bestuur om medezeggenschap een volwaardige rol te laten spelen. Binnenkort gaat het stembureau de verkiezingen nader evalueren.

Lees 2 reacties