Lijnen die met meel getrokken zijn en vliegende loopacties achter het doel langs: dat is lacrosse op z’n best. De dames van Rotterdam Jaguars geven hierin zondag een galavoorstelling en winnen op sportcomplex Woudestein met 16-7 van nummer drie Tilburg Lacrosse.

Kenmerkend is de fenomenale 6-1 van de LadyJags in de eerste helft. Nadat de studenten de bal op eigen helft veroveren, is het na een razendsnelle loopactie en een lange perfecte pass raak.

Lacrosse Rotterdam Jaguars Tilburg april 2
Naomi van der Vuurst in actie Beeld door: Joshua Kruter

‘Hockey en basketbal’

Volgens speler-coach van de Jaguars, Naomi van der Vuurst (21, Hogeschool Rotterdam), onderscheidt lacrosse zich juist hierin van andere sporten: snelheid. Ze omschrijft de sport onder meer als ‘een combinatie van hockey en basketbal’. Gewapend met een stick met netje moeten de speelsters een harde, rubberen ‘tennisbal’ in het doel van de tegenstander werpen.

De LadyJags beheersen dit spelletje zondag het beste, ondanks een flinke ziekenboeg. Na een moeizame start, met de keepster van Tilburg als sta in de weg, nemen ze vijf punten afstand.

Direct na rust scoort Tilburg de 8-4. Hun fans dromen even van een comeback, maar Rotterdam behoudt een ruime voorsprong. Na zestig minuten spelen is de eindstand 16-7.

Gio

Direct na afloop brengen de twintig Rotterdamse fans kampioensliedjes ten gehore. Met nog drie wedstrijden te gaan, staan de dames echter tweede, op een punt van Delft. Deze positie geeft recht op play-offs om promotie naar de hoogste lacrossedivisie. Het is nog onduidelijk of de studenten bij winst gebruikmaken van het promotierecht. “Het verschil tussen de divisies is heel groot”, stelt Van der Vuurst. “Maar we gaan alles op alles zetten om kampioen te worden.”

De Jaguars kregen in januari bovendien welkome publiciteit toen Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst vertelde dat zijn zoontje Joshua lid wilde worden. Van der Vuurst: “Hij mag altijd komen kijken, maar we hebben hem nog niet gezien.” Voorlopig heeft ‘Gio’ het ongetwijfeld te druk met het aanstaande kampioensfeest van Feyenoord.