De Rotterdam Jaguars hebben afgelopen weekend niet voor een verrassing kunnen zorgen op het Nederlands Kampioenschap in eigen stad. In de strijd om de derde en vierde plaats bleken de Tilburg Titans met 9-17 te sterk. Een dag eerder verloren de Rotterdammers de halve finale van de favorieten Amsterdam Lions (8-12), die dit jaar de beste van Nederland zijn.

Dankzij een vierde plaats in de competitie mocht Rotterdam als underdog meedoen aan het Nederlands kampioenschap. Een stunt in de halve finale tegen de nummer één van dit seizoen Amsterdam zat er helaas niet in. Maar tegen nummer twee Tilburg was het begin veelbelovend.

NK Lacrosse Rotterdam Jaguars (1)

Eigen helft

Brian Zimmerman, Amerikaan uitkomend voor het Nederlandse nationale team, zette in de zevende minuut een actie in vanaf eigen helft. Hij passeerde vervolgens meerdere tegenstanders en schoot hard de openingstreffer binnen. Paul Blijs maakte er op het niet al te drukbezochte maar gezellige sportcomplex Woudestein 2-0 van.

Tilburg raakte door de tegengoals niet in paniek: binnen vijf minuten stond het weer gelijk. De bezoekers stonden even later toch weer ruim achter. Door twee goals van de Let Gleb Supenko en één van Patrick van Lavieren werd het 5-2. De Brabanders kwamen daarna knap terug tot 6-5. Beide ploegen begonnen steeds harder te spelen.

Flows

In het derde kwart ging het snel: Tilburg scoorde vijf doelpunten binnen tien minuten. Rotterdam leek gefrustreerd en ging meer overtredingen maken. Treffers van Van Lavieren en Erik Huijsman konden niet voorkomen dat de achterstand groter werd. De wedstrijd bleek gespeeld. De eindstand: 9-17.

“Lacrosse is een sport van flows; als je eenmaal doelpunten maakt dan blijf je scoren. Maar als je er een paar tegen krijgt, worden de tegengoals vaak aaneengeregen”, zegt Huijsman (22, filosofiestudent aan de EUR), speler en teammanager van Rotterdam.

Volgens topscorer Zimmerman – zoon van een Nederlandse moeder en sinds kort wonend in Rotterdam – komt het verlies vooral door de vermoeidheid na de zware wedstrijd van zaterdag. De 24-jarige masterstudent Accounting & Financial Management aan RSM is onder de indruk van het niveau van de nog jonge sport in Nederland. “Ik kom uit Baltimore en daar is het de grootste sport. Sinds mijn vijfde speel ik lacrosse maar sommige jongens hier zijn al beter dan ik.”

Finale

Later op de dag wonnen de Amsterdam Lions simpel de finale van de Domstad Devils. Door een 15-0 overwinning op de Utrechters mag Amsterdam zich voor de zevende keer in tien jaar tijd de beste van Nederland noemen.