In de Verenigde Staten houdt de term ‘fake news’ de gemoederen behoorlijk bezig. Veel commentatoren in de VS wijten de winst van Donald Trump aan websites als Breitbart, met pareltjes als ‘Geboortebeperking maakt vrouwen onaantrekkelijk en gestoord’ en ‘Homorechten hebben ons dommer gemaakt’.

Dezelfde mainstream media die hard afgeven op nepnieuws, hebben echter een berg boter op hun hoofd. Zij zijn namelijk onderhevig aan dezelfde institutionele logica die fake news zo invloedrijk maakt. If it bleeds, it leads: als het maar sensationeel genoeg is, dan willen mensen er wel op klikken. Of, zoals CEO van televisiezender CBS Les Moonves zei over Trump: “Hij mag dan slecht zijn voor Amerika, maar hij is verdomde goed voor CBS.”

De Nederlandse situatie

Vergeleken met het medialandschap in de Verenigde Staten is het hier nog niet zo slecht gesteld met die nieuwsgaring, zou je zeggen. DENK kreeg dan ook de nodige hoon over zich heen toen de partij op een ietwat knullige manier de partijdigheid van de Nederlandse media aankaartte. Je moest wel een enorm aluhoedje zijn om in een dergelijke samenzwering te geloven.

Toch zijn ook de Nederlandse media niet immuun voor ‘Amerikaanse toestanden’: Syrische asielzoekers werden in verband gebracht met de nieuwjaarsaanrandingen in Keulen, de Goudse wijk Oosterwei zou worden geterroriseerd door ‘Marokkaanse reljeugd’, een Telegraafjournalist ruïneerde een Rotterdamse fotograaf door hem op te voeren als exploitant van een SM-studio, en zelfs een Trouw-journalist bombardeerde een Haagse wijk tot ‘shariadriehoek’, maar bleek het later allemaal uit zijn dikke duim gezogen te hebben.

In plaats van met schadenfreude naar de Amerikaanse situatie te kijken, kunnen we beter zorgen dat we over de middelen beschikken om de eigen media kritisch tegen het licht te houden. Een van die middelen is een degelijke academische opleiding. Of, zoals hoogleraar morele filosofie J.A. Smith het stelde in een van zijn colleges: “Nothing that you will learn in the course of your studies will be of the slightest possible use to you in after life – save only this – that if you work hard and intelligently, you should be able to detect when a man is talking rot, and that, in my view, is the main, if not the sole purpose of education.”

U mag dat optekenen als mijn onderwijsfilosofie.

Lees één reactie