“Ze zijn er!”, roept een student vanuit de hoek van zaal 1 in het Erasmus Sportgebouw. Een breedgeschouderde dame loopt de ruimte binnen, met aan haar zijde een man met een iets minder indrukwekkend postuur. De zo’n 25 voornamelijk buitenlandse studenten applaudisseren voorzichtig. Ze staan oog in oog met de op een na beste vrouwelijke bokser ter wereld, Nouchka Fontijn en haar trainer (en partner) Abdul Fkiri.

Onder hun leiding slaan de cursisten elkaar twee uur lang het licht – of in een enkel geval een contactlens – uit de ogen.

Sterallures

“Zijn jullie klaar? Waarom duurt het zo lang?”, foetert trainer Abdul Fkiri naar de studenten tijdens een van de spaarzame drinkpauzes. Fontijn loopt ondertussen door de zaal als een soort Louis Van Gaal, de deelnemers wijzend op ieder minuscuul foutje.

Zo streng als Fontijn en haar trainer ogen tijdens de clinic, zo bescheiden introduceren ze zichzelf bij binnenkomst. Fontijn heeft geen sterallures. Haar prestaties op het WK en de Spelen in Rio doet ze af met een korte speech. “En ik ben haar trainer”, voegt Fkiri er haastig aan toe.

Sommige studenten denken al het een en ander te kunnen wat boksen betreft. “Sneller. Sneller!”, schreeuwt IBEB-student Ales Pokorny tegen zijn sparringpartner. Met speels gemak doorloopt hij de oefeningen – die vooral zijn gericht op het voetenwerk en de houding van het lichaam tijdens een gevecht.

Boksen Fontijn 1
The attendees attack each other after receiving instructions from coach Fkiri. Beeld door: Madelon van Horik

Braziliaans jiujitsu

“Ik heb ervaring met Braziliaans jiujitsu. Bij die sport heb ik veel verschillende technieken geleerd. Zo weet ik dat je bij iedere vechtsport moet proberen om afstand te houden van je tegenstander, zodat die je niet kan raken. Die kennis heb ik vandaag toegepast”, vertelt de 23-jarige Tsjech.

Niet iedere deelnemer is even goed voorbereid. Zo had Mohamed Kasrioui (33) zich niet eens aangemeld. De voormalig HES-student kwam er op het laatste moment achter dat er een boks-clinic zou plaatsvinden.

Kasrioui is blij dat hij alsnog kon aansluiten: “Het was geweldig om les te krijgen van iemand die alles in deze sport al eens heeft gezien. Ik heb veel geleerd, bijvoorbeeld hoe ik moet wegdraaien bij het krijgen van een stoot.”

Boksen Fontijn 3
De studenten kijken naar een demonstratie van Fontijn en Fkiri. Beeld door: Madelon van Horik

Inspiratiebron

Ongeveer een derde van de deelnemers is vrouw. Dat vindt Shirin Engel (masterstudente Global Business & Sustainability, 22) te weinig: “Deze sport wordt nog steeds door mannen gedomineerd. Ik zou graag willen er dat meer vrouwen bij komen. Nouchka is een inspiratiebron voor vrouwen zoals ik.”

Fontijn – die zelf fysiotherapie studeerde aan de Hogeschool Rotterdam – probeert door middel van het geven van clinics de bokssport onder de aandacht te brengen bij een breder publiek. Ze durft nog niet met zekerheid te zeggen of er over drie jaar meer Nederlandse vrouwen op de Olympische Spelen zullen schitteren.

“De sport is in opkomst, maar dan vooral het cardio-gedeelte. Sparren gebeurt minder, want sommigen willen niet met een blauw oog over straat”, concludeert de geboren Rotterdamse.

Stappen

Het was voor Fontijn een voordeel dat ze als student een hekel had aan uitgaan. Alcohol drinken en dansen in een drukke kroeg is niks voor haar. Ze danst liever in de ring.

“Stappen en topsport matcht niet. Zet alles opzij voor het boksen”, luidt het advies aan studenten die de ambitie hebben om net als Fontijn olympisch eremetaal te winnen.