Goed voorbeeld doet volgen. Het succes van de vrouwelijke Nederlandse deelnemers aan de recente Olympisch Spelen lijkt af te stralen op de sporten boksen en turnen.

Bijna de helft van de deelnemers aan de introductiesessie van Erasmus Boxing op dinsdagavond bleek van het vrouwelijk geslacht.  Bij de open training van sportvereniging Euroturn waren de vrouwen zelfs sterk in de meerderheid.

erasmus-boxing-boksen-2016-jack-parker
Beeld door: Jack Parker

Op de training van Erasmus Boxing werkten zo’n veertig aanwezigen – variërend van beginners tot gevorderden – zich in een volle zaal in het zweet. Na een pittige warming-up kregen ze stap voor stap de basisbeginselen van het boksen aangeleerd. Waar sommige deelnemers het rustig aan deden, lieten anderen zien niet bang te zijn om flink uit te halen en te incasseren.

Erkenning

Opvallend was het aantal vrouwelijke deelnemers. “Twee jaar geleden waren we met vijf vrouwen en meer dan dertig mannen. Vandaag was bijna de helft van de ongeveer veertig deelnemers vrouw. Boksen is geen typische mannensport meer”, zegt bestuurslid Daniëlle Harte (20, Criminologie).

“Steeds meer vrouwen gaan zelf boksen doordat vrouwen nu ook boksen op de Olympische Spelen. De sport krijgt meer erkenning”, vertelt bestuursvoorzitter Shannon van der Beek (23, oud-masterstudente Media Studies).

Enthousiasme

De voorzitter is blij met het enthousiasme van de nieuwe leden. “De afgelopen jaren stond de vereniging op een laag pitje; weinig mensen waren actief betrokken. Dit jaar proberen we met het nieuwe bestuur en ongeveer vijftig leden alles op een rijtje te krijgen.”

Volgens Harte maakt het niet uit dat de meeste van de nieuwe leden geen of nauwelijks ervaring hebben met de sport. “De nieuwelingen vinden het in het begin vaak eng maar ze worden snel beter. Ze zijn hier om te leren. Sommigen hebben nu al hun eigen bokshandschoenen aangeschaft.”

Harte benadrukt dat boksen  – naast het verbeteren van de conditie en techniek – bijdraagt aan het vergroten van het zelfvertrouwen. Ze is inmiddels gewend aan het feit dat ze regelmatig in haar gezicht wordt geraakt. “Eerst vond ik dat eng maar nu heb ik genoeg vertrouwen in mezelf om daar mee om te gaan. Dat zal voor de nieuwe leden ook gelden.”

erasmus-boxing-tryout-2016-jack-parker
Beeld door: Jack Parker

Kunsten

Ook de turn(st)ers kregen de kans hun kunsten te vertonen. In een mum van tijd werd de zaal van Erasmus Sport omgetoverd tot een turnhal, voorzien van onder meer rekstokken, een evenwichtsbalk en een lange mat.

De sporters – voornamelijk vrouwen – leken tussen het kletsen door ontspannen en zonder enige angst hun oefeningen uit te voeren. Met de hulp van trainer Zsolt Gál – meester in het opvangen van leerlingen bij een valpartij – wisselden ze oefeningen aan de rekstok af met (dubbele) salto’s op de lange mat en ogenschijnlijk levensgevaarlijke sprongen op de evenwichtsbalk. “Je zal toch zo’n dochter hebben”, zou turnverslaggever Hans van Zetten zeggen.

Perfectioneren

“Euroturn is een brede vereniging: sommige leden hebben op hoog niveau geturnd en anderen doen voor het eerst een koprol”, zegt de Hongaarse trainer Zsolt Gál. Het niveauverschil interesseert hem niet. “Enthousiasme en doorzettingsvermogen zijn het belangrijkst.”

Waar het turnen onder vrouwen steeds populairder lijkt te worden, viel het aantal mannen bij de training wat tegen. Gál denkt te weten hoe dat komt: “Er is een trainersgebrek bij de heren. Het trainen van de mannen is anders dan bij de vrouwen: de onderdelen en toestellen verschillen en de moeilijkheidsgraad is hoger.”

Kleinschalig

Het is volgens bestuursvoorzitter Kees Heldens (25, Geneeskunde) geen probleem dat de vereniging maar rond de dertig leden heeft. “Iedereen binnen de vereniging kent elkaar goed doordat we zo kleinschalig zijn. We gaan regelmatig samen stappen.”

Naast trainingen nemen sommige leden ook deel aan wedstrijden. “Vier keer per jaar strijden we tegen de andere negen studenten turnverenigingen van Nederland. Dat gaat er vrijer aan toe dan bij reguliere wedstrijden. Je krijgt bijvoorbeeld bonuspunten voor creativiteit als je iets grappigs doet tijdens je oefening”, zegt Heldens.