Als het aan stemmers op hbo’s en universiteiten lag, dan zouden D66 en GroenLinks samen meer dan de helft van de zetels in de Tweede Kamer krijgen. De conservatieve grote drie, VVD, PVV en CDA, komen samen niet verder dan 24 procent van de stemmers.
Bij de Tweede Kamer-verkiezingen op 15 maart werd vrijwel elke hogeschool en universiteit voorzien van een stembureau. Omdat in deze vestigingen vooral gestemd wordt door studenten en medewerkers, geven zij een aardig beeld van het politieke landschap in het hoger onderwijs.
We beginnen lokaal: bij het stembureau op Woudestein is D66 de winnaar met precies een derde van de stemmen, op de voet gevolgd door de VVD met 31% (na Avans Hogeschool de hoogste score van alle onderwijslocaties, dus Neerlands meest zakelijke universiteit doet haar imago eer aan). GroenLinks staat op grote afstand (15%), waarna het tot 4% duurt voordat de nummer 4 (CDA) verschijnt. De top 5 wordt afgemaakt door de ruim 3% van de stemmen voor de Partij voor de Dieren.
Progressieve coalitie
Is de Erasmus daarmee een vreemde eend in de onderwijsbijt? Jazeker, leert een rondgang langs de stemuitslagen op negen universiteiten en drie hbo’s. Tellen we alle uitslagen hier bij elkaar op, dan zijn D66 en GroenLinks alleenheersers, met respectievelijk 31% en 25% van de stemmen. Zou het aan de stemmers op het hoger onderwijs liggen, dan zouden deze twee dus een Tweede Kamer-coalitie met een stevig gewicht van 84 zetels kunnen formeren.
De partijen in de conservatieve hoek doen het een stuk slechter en komen niet verder dan 38 zetels. VVD volgt op een flinke afstand met 17%, terwijl CDA (5%), PVV (2%), Forum voor Democratie (2%) en SGP (0,3%) geen rol van betekenis spelen. Ook de socialisten doen slechte zaken, merken PvdA (4%) en SP (3%). Van de overige partijen vallen Partij van de Dieren (5%), Denk (1%) en de Piratenpartij (1%) het meest positief op, terwijl ChristenUnie niet verder komt dan 2,5%.
Ook tussen universiteiten en hbo’s springen verschillen in het oog. D66 en GroenLinks scoren 5 procentpunt hoger op academies dan op hogescholen, terwijl VVD, SP, CDA, PVV en vooral Denk (0,5% vs 3,1%) juist minder stemmen ontvangen. Die uitslag is in lijn met de landelijke tendens: hoe hoger de opleiding, hoe progressiever de stem.
Aan deze peiling deden mee: Erasmus Universiteit Rotterdam, Radboud Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Wageningen Universiteit, Avans Hogeschool (Den Bosch), Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Utrecht. Niet elk stembureau trok enkel mensen van de onderwijsinstelling. Zo verwelkomde het stembureau van de Hogeschool Rotterdam ook veel medewerkers van Erasmus MC, terwijl de hogeschoolvestigingen van Avans omgeven worden door mbo’s.
EM zoekt een motto en jij mag ’t bedenken!
Ieder zichzelf respecterende organisatie vindt zichzelf elke paar jaar weer opnieuw uit.…