Science, not silence. Dat is het motto van de March for Science, die op zaterdag 22 april in steden over de hele wereld wordt gehouden. Ook in Nederland, en Maarten Frens, dean van het Erasmus University College is één van de voortrekkers.

Goede wetenschap

We richten ons nadrukkelijk op iedereen die de wetenschap een warm hart toedraagt.

Maarten Frens

Wetenschappers en niet-wetenschappers laten tijdens deze dag zien waarom er in deze tijd moet worden gestreden voor het behoud van objectieve wetenschap. “De March for Science is voor iedereen die vindt dat feiten belangrijk zijn en alternatieve feiten niet bestaan”, zegt Maarten Frens. “Goede wetenschap is iets globaals. Het voornaamste doel van de March is om te laten zien dat je feiten nodig hebt om in een democratie ook beleid te kunnen maken. We richten ons nadrukkelijk op iedereen die de wetenschap een warm hart toedraagt. Dat doen we door te laten zien dat de wetenschap een enorme impact heeft op ons dagelijks leven.”

Het programma voor de Nederlandse editie op het Amsterdamse Museumplein is nog niet helemaal definitief, maar er liggen al veel plannen klaar. Zo komt er een podium waar diverse grote sprekers hun opwachting maken en zullen er op het hele plein tenten komen te staan. In elke tent wordt aan de hand van een actueel thema de rol van de wetenschap besproken. “Denk bijvoorbeeld aan klimaatverandering of de gevolgen van migratie. In de tenten leggen we vooral uit wat de wetenschap zo bijzonder maakt, zodat er over dit soort moeilijke onderwerpen toch uitspraken gedaan kunnen worden.”

Onpartijdig

Onze autoriteit wordt nu in twijfel getrokken, en daar moeten we wat aan doen.

Maarten Frens

Daarnaast is er de Milestone March: een wandeling rondom het Museumplein voor het hele gezin. Tijdens de rondgang lopen de deelnemers langs een aantal ontdekkingen vanuit de wetenschap die ook echt gevolgen hebben gehad voor de maatschappij. “Denk aan de ontdekking van penicilline.”

Frens (‘ik ben bij de March for Science betrokken als privépersoon, niet omdat ik de dean van het EUC ben’) hoopt vooral dat de wereldwijde bijeenkomst kan bijdragen aan het behoud van de bijzondere positie van de wetenschap. “Dat onpartijdige en a-politieke karakter moeten we niet als vanzelfsprekend gaan zien. Als we onpartijdig willen blijven, moeten we dat expliciet uitdragen. Dat is lang niet nodig geweest, maar onze autoriteit wordt nu in twijfel getrokken, en daar moeten we wat aan doen.”

Lees één reactie