Brexit, Trump, Franse presidentsverkiezingen, protesten in Roemeniё en natuurlijk de Nederlandse parlementsverkiezingen. Er lijken zoveel dingen aan de hand te zijn dat je non-stop het nieuws kunt volgen en nog steeds kunt achterlopen.

Het is alleen de vraag hoe waardevol deze ‘kennis’ is. Gail Wynand, de fictieve mediamagnaat in de boekklassieker The Fountainhead, zag nieuws zelfs helemaal niet als een vorm van informatie of kennis, maar enkel als een amusementsvorm voor de massa. “News“, zei hij, “is that which will create the greatest excitement among the greatest number.

Ernstige ziektes uitroeien

En daar zit een kern van waarheid in, maar die wordt pas duidelijk als je jezelf eens afsluit van de ruis van de dag en de tijd neemt om de diepte in te gaan. In plaats van uren te verdoen met het lezen van Buzzfeed-achtige artikelen over de nieuwste schandalen binnen het kabinet, word je een stuk wijzer door achtergronden te lezen.

Als je bijvoorbeeld geschiedenisboeken leest, zie je dat belangrijke gebeurtenissen nooit autonoom plaatsvonden – er was altijd een aanleiding voor. Zo zal de reden van de verkiezing van Trump in de geschiedenisboeken niet worden belicht vanuit een aantal ondoordachte, radicale tweets, maar door het achterblijven van economische groei voor de gemiddelde Amerikaan in de laatste decennia.

Dankzij de waan van de dag raken we blind voor belangrijke gebeurtenissen die om ons heen gebeuren. Technologie en gezondheidszorg zijn in de afgelopen jaren zo radicaal verbeterd, dat we al bijna menselijke genen kunnen aanpassen om ernstige ziektes te genezen en mogelijk zelfs uit te roeien. Terwijl we allemaal zagen hoe gorilla Harambe werd neergeschoten in een dierentuin, is kunstmatige-intelligentie-software zo goed geworden dat computers nu de beste pokerspelers ter wereld kunnen verslaan. En terwijl we weer aan de buis gekluisterd zitten om de allernieuwste ideeёn te horen van de zoveelste politieke partij, wordt momenteel in Finland geschiedenis geschreven met een grootschalig project voor een basisinkomen.

Als je het mij vraagt, zijn dit allemaal waardevolle ontwikkelingen. Interessante artikelen worden dan ook nog steeds geschreven – misschien wel meer dan ooit. Je moet alleen even wat beter zoeken.