Vijf numerus-fixusopleidingen van de Erasmus Universiteit hebben meer inschrijvingen ontvangen dan ze capaciteit hebben. Het extreemste geval is de bachelor International Business Administration (IBA).

Bij de internationale variant van Bedrijfskunde is plek voor 575 studenten en er hebben zich maar liefst 2.299 aspirant-studenten aangemeld. Een overinschrijving van 300 procent en meer dan bij welke fixusopleiding in Nederland dan ook.

Bij Klinische Technologie, een joint degree met de TU Delft, was dat percentage zelfs 444. Bij Geneeskunde moet er eveneens flink geselecteerd worden. 996 studenten willen aanspraak maken op 410 plaatsen. Bij Criminologie zal meer dan de helft moeten afvallen. Daar zijn 135 plaatsen, terwijl er 307 inschrijvingen zijn binnengekomen.

Ook bij Nanobiologie (72 procent) waren meer inschrijvingen dan plaatsen (zie de grafiek onderaan). Over de opleidingen International Bachelor in Psychology (150 plaatsen) en de International Bachelor Communication and Media (200 plaatsen) zijn geen cijfers bekendgemaakt.

Geen loting meer

Bij alle opleidingen worden studenten geselecteerd via decentrale selectie, centrale loting bestaat niet meer. Ze moeten bijvoorbeeld een motivatiebrief schrijven. Ook wordt er gekeken naar persoonlijkheid, en of je relevante activiteiten hebt ontplooid of actief was op school. IBA wil bovendien maximaal 40 procent Nederlandse studenten om een goede internationale mix te krijgen. De Nederlandstalige opleiding Bedrijfskunde is vrij toegankelijk voor de afvallers.

Tandheelkunde koploper

Landelijk zijn er ongeveer twee keer zoveel inschrijvingen als plaatsen bij numerus-fixusopleidingen. De scheefste verhouding is te vinden bij Tandheelkunde in Nijmegen: 516 procent. 413 mensen schreven zich daar in voor een opleiding van maximaal 67 studenten. Fiscaal Recht in Leiden haalde het quotum niet: daar waren 109 inschrijvingen voor 130 plaatsen. Aspirant-studenten kunnen zich overigens voor meerdere studies tegelijk inschrijven.