Met een live radioshow, onthulling van een gedenkplaat én een nieuwsbulletin met College van Bestuur-lid Bart Straatman is op 20 februari de begane grond van het Hatta-gebouw officieel in gebruik genomen.

Het gebouw, vernoemd naar Mohammad Hatta (zie kader), bevat 372 studentenwoningen: op de bovenste verdieping 36 studio’s voor Nederlandse studenten, en verder omlaag 336 kamers voor internationale studenten. Op de begane grond zitten onder meer café In de Smitse, Stichting Gio en de Erasmus Sustainability Hub.

Beluister hier Hello Hatta!, de radioshow bij de opening van het Hatta-gebouw

(tekst gaat verder onder de radioshow)

Bron: soundcloud.com

Volgens Dorota de Blanken van Stichting Studenten Huisvesting (SSH) helpt de huisvesting van studenten in het Hatta-gebouw om van de campus wat meer een ‘klein gezellig dorp’ te maken. “Studenten vinden het fijn dat er een levendige campus is en dat het na zeven uur ’s avonds niet meer uitgestorven is. Daarnaast waarderen zij de nabijheid van de universiteitsgebouwen en voelen zich veilig op de campus.”

Statuur evenaren

In de plint van het Hatta-gebouw bevinden zich de bedrijfsruimtes van Stichting Gio (het initiatief van Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst om moeilijk lerende jongeren uit Zuid meer kansen te geven), fysiotherapeut Dimitri Motz (die bijna zijn twintigjarige jubileum mag vieren op de campus) en de Erasmus Sustainability Hub (waar – in ruil voor ideeën over een duurzame campus – iedereen welkom is voor een kopje gratis duurzame thee).

Iets verder verstopt zitten de ARBO-artsen en de bedrijfsmaatschappelijk werker, terwijl op de kop campuskroeg In de Smitse de statuur van zijn periode in het Mandeville-gebouw probeert te evenaren. De eerste signalen zijn positief.

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Het levensverhaal van Mohammad Hatta

En het gebouw zelf? Dat is vernoemd naar Mohammad Hatta. Deze in 1902 op Sumatra geboren alumnus studeerde tussen 1921 en 1932 aan de Handels-Hoogeschool, de voorloper van de Erasmus Universiteit. Bekend werd hij vooral vanwege zijn strijd voor de onafhankelijkheid van zijn het toenmalige Nederlands-Indië. En met succes. Want ondanks celstraffen en verbanning in zowel Nederland als het tegenwoordige Indonesië, wist hij samen met Soekarno (de eerste president van de republiek) de nationalistische krachten te bundelen.

Op 17 augustus 1945, net na de inval door de Japanse bezetters, riepen zij de onafhankelijk uit. Soekarno werd de president van deze nieuwe republiek, Hatta de vicepresident. Het zou nog vier jaar duren – inclusief veel bloedvergieten en geweld – eer de koloniale banden met Nederland officieel werden verbroken. Namens zijn regering reisde Hatta eind 1949 naar Amsterdam, waar op 27 december in het Paleis op de Dam de soevereiniteitsoverdracht plaatsvond. Koningin Juliana tekende namens Nederland, en Mohammad Hatta, de oud-economiestudent uit Rotterdam, zette namens zijn vaderland zijn handtekening.

Beluister het levensverhaal van Mohammad Hatta