Bij de jaarlijkse toestelfinales van de Nederlandse Studenten Turn Competitie (NSTC) regende het zaterdag medailles voor Euroturn. De achttien Rotterdammers behaalden maar liefst zestien podiumplaatsen.

Assistent-trainer Erik Gál (22) was de blikvanger bij Euroturn. Hij veroverde zilver op de brug en was zelfs de beste op sprong en in de ringen. “Ik ben net terug van wintersport”, lacht Gál. “Daardoor had ik twee weken niet getraind. Blijkbaar was ik toch in een goede conditie.”

Zeker zijn gouden plak op sprong kwam onverwacht. “Dat is normaalgesproken niet mijn beste onderdeel. Bovendien lagen er lange matten voor het springtoestel, waardoor ik geen volledige aanloop kon nemen. Daarom maakte ik mijn oefening niet te moeilijk en wilde ik vooral safe en stabiel turnen. Dat bleek genoeg te zijn.”

Euroturn-Studenten-Toestelfinales-Eindhoven-2
Beeld door: Mayet Meder

‘Brakke takken’

Tot zijn vermaak vond de prijsuitreiking pas plaats tijdens het grote feest in de avond, toen iedereen getooid was in een carnavalsoutfit. “Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Opeens stopte de DJ de muziek. ‘Mensen, nu moet iedereen echt even gaan zitten’.”

Het scheelde maar weinig of Gál, die ook bij O & O uit Zwijndrecht turnt, had helemaal niet meegedaan. “Normaal gesproken ben ik assistent-trainer bij Euroturn”, vertelt hij. “Maar na het vorige studentenkampioenschap werd binnen de vereniging geopperd of ik niet kon meedoen als student.” Namens Euroturn dus, al studeert hij formeel in Delft.

Gál heeft geen spijt van zijn deelname en roemt het evenement. “Er is een supergoede sfeer, omdat iedereen elkaar aanmoedigt. Je slaapt met z’n allen in een gymzaal en we zaten als ‘brakke takken’ aan het ontbijt.”

Toestelfinales-Studenten-Turnen-3
Beeld door: Euroturn