EUR-studenten vinden hun online privacy belangrijk, maar besteden er naar eigen zeggen te weinig aandacht aan. Zo zijn gratis en gemakkelijk te gebruiken diensten als Gmail en Whatsapp populair, terwijl veiligere diensten nauwelijks gebruikt worden. Dat en meer blijkt uit een door EM uitgevoerde enquête onder 220 studenten over hun online gedrag en hoe ze tegen hun privacy bij de EUR aankijken (zie infographics voor de resultaten).

Directe aanleiding was de hack van de EUR-website in november. In het magazine van EM, dat vandaag verschijnt, vertellen EUR-medewerkers Roeland Reijers en Marlon Domingus daarom hoe de universiteit met persoonsgegevens van studenten omgaat en de doorgevoerde verbeteringen sinds de digitale inbraak.

Too little

Studenten willen graag hun privacy op internet beschermen, maar ze handelen er zelden naar. Meer dan een derde, 37 procent, geeft eerlijk toe er ‘te weinig’ aan te doen. Een iets kleinere groep (33 procent) zegt zich er juist actief mee bezig te houden. Toch betekent dat niet dat ze Facebook, Gmail of Whatsapp, wat notoire privacyschenders zijn, links laten liggen.

Zo gebruikt slechts 6 procent Signal, een veiliger alternatief voor Whatsapp. Ook e-mailen gaat bijna uitsluitend via gratis diensten, terwijl die het niet zo nauw nemen met jouw privacy. Maar liefst 97 procent appt en 79 procent facebookt. Ook e-mailen doet 97 procent via de gratis diensten Gmail of Hotmail, die graag je gegevens met derden delen.

De resultaten

hoe denk jij over privacy

Stellingen

EM legde de studenten de volgende stellingen voor over privacy op internet:

 20% Ik internet bewust niet op openbare wifi-spots

Openbare wifi-spots zijn meestal slecht beveiligd. Wachtwoorden worden vaak open en bloot door de lucht verzonden en zijn makkelijk te onderscheppen. Soms zijn er zelfs nep-wifi-spots: netwerken die een betrouwbare naam hebben zoals ‘KPN’, ‘Wifi in de trein’ of ‘Ziggo’, maar eigenlijk gerund worden door kwaadwillenden.

 79% Ik scherm mijn online profielen af

Door de privacy-settings van bijvoorbeeld je Facebookaccount zorgvuldig in te stellen, kun je voorkomen dat toekomstige werkgevers, stalkers of andere pottenkijkers met je party pics aan de haal gaan.

 4% Ik gebruik geen gratis online diensten

Gratis online diensten zoals Google, Whatsapp en Facebook verdienen veel geld. Niet aan jouw betalingen, maar wel aan jouw gegevens. Die verkopen ze namelijk door, of gebruiken ze om adverteerders de meest relevante advertenties aan jou te laten tonen. Niet de online dienst, maar jíj bent hun product.

 38% Ik laat mijn wachtwoorden niet onthouden

In jouw browser opgeslagen wachtwoorden zijn over het algemeen veilig. Behalve als iemand rechtstreeks toegang heeft tot jouw computer. Dan kan diegene ineens overal bij.

 42% Ik gebruik steeds verschillende wachtwoorden

Zo nu en dan wordt een grote internetdienst gehackt en liggen miljoenen inloggegevens van gebruikers op straat, zoals bij Yahoo het geval was. Zit jouw account daartussen, en gebruikte je jouw Yahoo-wachtwoord ook voor tien andere diensten, dan zijn die ook in potentie gecompromitteerd.

93%  Mijn wachtwoord is langer dan 6 tekens

Hackers gebruiken ‘brute-force’ wachtwoordenkrakers: computerprogramma’s die automatisch alle mogelijke wachtwoorden proberen op jouw account. Heb je een kort wachtwoord (van zes tekens of minder) dan zijn ze in no-time binnen.

 11% Ik gebruik een wachtwoordmanager

Een wachtwoordmanager slaat al jouw wachtwoorden in een versleutelde database op. Vervolgens heb je nog één ‘master-wachtwoord’ nodig, waarna de manager automatisch jouw wachtwoorden invult bij alle online diensten. Omdat je nog maar één wachtwoord hoeft te onthouden, kun je al je andere wachtwoorden juist veel ingewikkelder maken (en dus moeilijker te kraken).

 30% Ik verwijder of blokkeer cookies

Cookies zijn kleine bestanden met informatie, waarmee websites kunnen volgen wat jij zoal op het internet uitvoert. Door ze te verwijderen of te blokkeren wordt dat veel lastiger voor ze.

 51% Ik schakel de locatiegegevens van mijn telefoon uit

Veel applicaties op je telefoon houden bij waar je bent. De meeste van hen doen dat niet constant, maar zeker weten doe je het nooit. En wat als die gegevens op straat komen te liggen en je partner opeens ziet waar jij op zaterdagavond écht was? Zet je je locatiegegevens helemaal uit, dan weet je wél zeker dat die situatie voorkomen wordt.

 22% Ik zorg dat ik niet ben te vinden via Google

Google biedt mogelijkheden om voor jou onprettige zoekresultaten te verbergen, mits in de ogen van de zoekgigant jouw belang zwaar genoeg weegt. Sommige mensen willen liefst helemaal niet gevonden worden via Google en slagen daar aardig in, bijvoorbeeld door nergens actief te zijn onder hun eigen naam.

 26% Ik plaats geen privéfoto’s op social media

Je kunt je accounts nog zo goed beveiligen, een datalek kan altijd geslagen worden. Als je helemaal geen privéfoto’s online plaatst, kunnen ze ook niet uitlekken.

 19% Ik lees de algemene voorwaarden

Het lijkt er haast op dat die enorme lap tekst zo lang gemaakt is om jou ervan te weerhouden om hem te lezen. Toch is het verstandig om hem even door te lezen, zodat je beseft wat leveranciers van digitale diensten allemaal met je gegevens mogen doen.

De universiteit en privacy

De universiteit slaat veel persoonsgegevens van studenten op. Toen EUR-website gehackt werd, bleek dat zij hier niet altijd zorgvuldig mee omgaat. Hoeveel vertrouwen hebben studenten in de universiteit? Ook hierover legde EM enkele stellingen voor.