‘Trump’ domineert debat tussen EUR-studenten en Timmermans

Eurocommissaris Frans Timmermans gaat pratend met EUR-studenten in op de toekomst van Europa tijdens een uitzending van BNR Nieuwsradio.

Beeld: Rick Keus

‘Heeft de Europese Unie toekomst?’. Dat was de hoofdvraag tijdens het BNR-radioprogramma ‘De Wereld’. Gaandeweg de live-uitzending vanuit de EUR-Forumzaal werd duidelijk dat het in de antwoorden op die vraag – zeker wat betreft studenten – maar om één man draait. En opmerkelijk genoeg bleek dat niet Frans Timmermans, eregast en eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie.

Beelden van de uitzending in de Forumzaal.

Presentator Bernard Hammelburg valt aan het begin van de uitzending met de deur in huis. Hij vraagt Timmermans of Trump nu écht iets zal veranderen voor Europa. “Na de Brexit is de verkiezing van Trump een nieuwe uitdaging”, antwoordt ‘De Europeaan’ optimistisch. De toon is gezet in de slechts deels gevulde Forumzaal.

Handdoekjes

De studenten luisteren aandachtig. Beeld: Rick Keus

Timmermans heeft geen hoge pet op van de nieuwe Amerikaanse president: “Als het stof is neergedaald in het Witte Huis, als hij de lichtknopjes in het Witte Huis eindelijk heeft gevonden en als de handdoekjes in de Air Force One wél zacht genoeg zijn, dan zal ook bij hem de realiteit doordringen dat ieder land deelneemt aan de NAVO uit eigenbelang”, oreert de Eurocommissaris van PvdA-huize.

Ook onderwerpen als de economische crisis, de vluchtelingencrisis en Timmermans’ MH17-toespraak komen aan bod. Hij grijpt een vraag hierover aan om de authenticiteit te benadrukken van zijn toespraak voor de VN. “Ik wist oprecht niet dat ik werd gefilmd”, verzekert hij met ontwapenende blik.

Nieuwe generaties

Tussendoor was er de mogelijkheid vragen te stellen aan Frans Timmermans. Beeld: Rick Keus

Een vraag over de scheiding der machten beantwoordt Timmermans met de volgende stelling: “In een democratie is de minderheid van vandaag, de meerderheid van morgen”. Daarmee doelend op het belang van nieuwe generaties, zoals studenten. “Het grenzeloze denken is bij jullie aangeboren. Jullie hebben de macht”, luidt zijn conclusie.

Helaas blijft het bij een vraag- en antwoordsessie. Van een daadwerkelijk debat is geen sprake. Een enkele student durft wél kritiek te uiten: “Wie houdt u nu voor de gek, meneer Timmermans?”.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.

  • Geef een reactie
  • Reacties

  • Wat kun jij goed schrijven Chapeau!! Er was niet zo veel blangstelling;geen interesse? Zou kij gegaan zijn , want Timmermans, Frans is toch “een vriendje” van Paul ?grapje. Veel liefs w

  • Reacties zijn momenteel gesloten.