Het is 11.00 uur. Voor de gesloten deur van de Erasmus Gallery wachten de kunstenaar en enkele anderen geduldig op de bewaker. Binnen lijkt het wel een kunstenaarsatelier. Houten tafels, bakken verf en overal schetsen op de grond.

Het is maandagochtend, de eerste dag van het tien dagen durende initiatief, waarbij studenten en personeel  keramische tegels beschilderen voor een nieuw decoratieproject. Tot 17 februari zal onder toezicht van de kunstenaar in de Erasmus Gallery aan dit project worden gewerkt. Het uiteindelijke kunstwerk, een muurschildering van 3 bij 15 meter, zal komen te hangen in de nieuwe bibliotheek, die eind mei haar deuren voor het publiek zal openen.

Enorme muurschildering door studenten

Titles
A few examples of the titles that will compose the 3mx15m mural

“Zoals je ziet, werk ik veel met herhaling”, zegt Marijn van Kreij, kunstenaar uit Amsterdam en winnaar van de prijsvraag voor het beste project voor nieuwe kunst in de bibliotheek. Het grootste deel van het werk van Marijn bestaat inderdaad uit enorme muurschilderingen met zich herhalende patronen, en de muurschildering die in de nieuwe bibliotheek komt te hangen vormt hierop geen uitzondering. “Voor dit kunstproject heb ik voorgesteld om studenten en personeel aan de muurschildering te laten meewerken. Ik wilde al heel lang een keer samen met mensen kunst maken, dus dit was mijn kans”, legt Marijn uit.

Als de eerste studenten de ruimte in komen lopen laat Marijn zien welk patroon ze op de lege tegels moeten schilderen. “Ik vind het erg mooi dat iedere tegel anders wordt. Het ontwerp is weliswaar hetzelfde, maar de penseelstreken zijn altijd anders”, merkt de kunstenaar op.

'Het is ook een beetje van mij'

Marijn van Kreij
The artist who created the concept fro the new library, Marijn van Kreij.

Masterstudent Neil Rens (22) liep toevallig langs de Gallery en zag wat er allemaal in het tijdelijke atelier gebeurde. “Ik liep door de gang toen ik opeens merkte dat er iets te doen was. Het leek me wel interessant”, zegt de Amerikaanse student. “Ik had wat later een college en dit leek me een prima manier om de tijd te doden.” Het idee om samen met anderen aan de muurschildering voor de bibliotheek te werken sprak Neil erg aan. “Het is een fantastisch idee. Het geeft de studenten het gevoel dat het gebouw ook een klein beetje van hen is.”

'Het is een eer'

Hoewel het voor en in de galerie erg rustig is, zijn een paar studenten binnen komen lopen om hun sporen achter te laten. Een van hen is Luka de Zeeuw (21), student Gezondheidseconomie. Luka vindt het een grote eer om een bijdrage aan het kunstwerk te leveren. “Toen Marijn ons bij de C-zaal aansprak en ons over het initiatief vertelde, dacht ik: waarom niet? Het is een grote eer om een bijdrage aan het kunstwerk te leveren.” Terwijl ze de laatste hand aan haar tegel legt, merkt Luka op dat ze haar vrienden zeker een keer mee zou nemen om dit mee te maken.

De definitieve muurschildering bestaat uit ongeveer duizend met de hand beschilderde tegels. Studenten en personeel kunnen hun eigen tegeltjes pas eind mei zien, wanneer de nieuwe bibliotheek eindelijk haar deuren voor het publiek opent. Wil jij meewerken aan de muurschildering? Het tijdelijke atelier in de Erasmus Gallery is tot 17 februari iedere dag geopend.

Come in
Writings on the gallery walls invite you to come in