Rector ISS ondertekent document tegen weeshuistoerisme

Kristen Cheney, hoofddocent aan het ISS, deed onderzoek naar weeshuistoerisme: "De kinderen blijven achter met ernstige hechtingsproblemen. Bovendien is 80 procent van de kinderen in weeshuizen geen wees."

Inge Hutter (midden) ondertekent het document. Rechts van haar zit Kristen Cheney. Beeld: ISS

Het International Institute of Social Studies (ISS), onderdeel van de EUR, laat weten dat het studenten zal adviseren geen vrijwilligerswerk te doen in weeshuizen. Bovendien belooft het  soortgelijk werk niet te promoten of te faciliteren. Dit verklaarde het ISS door afgelopen donderdag een statement te ondertekenen.

De ondertekening maakt deel uit van de campagne #StopOrphanTrips. De organisatie daarachter, Better Care Network, wil met de campagne studenten ontmoedigen vrijwilligerswerk in weeshuizen te doen. Kristen Cheney, hoofddocent ‘Children & Youth Studies’ aan het ISS in Den Haag, is actief binnen de campagne. Cheney deed onderzoek in Oeganda naar het vrijwilligerswerk in weeshuizen.

”We zien steeds meer jongeren vrijwilligersreizen maken naar weeshuizen, terwijl het aantal wezen in ontwikkelingslanden al een aantal jaren daalt”, zegt Cheney. Ze verklaart: “Iedereen wil wel een Facebookfoto met zo’n kindje. De intenties om te helpen zullen daarbij wel oprecht zijn, maar de gevolgen schadelijk. De vrijwilligers wisselen om de zoveel maanden en daarmee worden de kinderen telkens opnieuw verlaten. Dit heeft hechtingsproblemen tot gevolg.”

‘Weeshuizen creëren perverse prikkels’

Daarnaast zijn lang niet alle kinderen in weeshuizen ook daadwerkelijk wees. “Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de kinderen in weeshuizen nog minstens één ouder heeft. Dat komt doordat weeshuizen perverse prikkels creëren voor arme ouders om hun kinderen in weeshuizen te plaatsen. Ze presenteren zichzelf namelijk als gratis internaat. Dus terwijl de plaatselijke gemeenschap het weeshuis ziet als een school, geloven vrijwilligers dat het huis vol wezen zit.”

Met de campagne #StopOrphanTrips willen Cheney en Better Care Network, in samenwerking met het LSE Volunteer Centre, de student meer bewust maken van het probleem. Al zestien universiteiten ondertekenden het document. Het ISS is, dankzij de ondertekening van rector Inge Hutter afgelopen donderdag, het eerste Nederlandse universitaire instituut. De organisatie hoopt dat andere faculteiten en universiteiten het ISS zullen volgen.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.

  • Geef een reactie
  • Reacties

  • Dit vind ik wel erg kort door de bocht. Een handtekening! Wees er maar trots op. Mensen zijn in sommige landen zo arm, dat er niet eens op een hele dag fatsoenlijk eten op tafel komt. Volgens jullie motieven mogen dus geen arme kinderen ondergebracht worden waar weesjes al een liefdrijk onderdak gevonden hebben, de slechte tehuizen daargelaten. Ik, als mens, vind het beneden alle peil dat jullie vrijwilligershulp enz aan weeshuizen afraden. Ik schrok er erg van dat er “mensen”zijn die zich inzetten om weeshuizen te adviseren hulp te weigeren aan mensen die hulp nodig hebben. Bedenk dan een andere regel waar de wildgroei mee ophoudt. Was jullie EQ maar zo hoog als jullie IQ. VR,GR. O.T. PS.

  • Reacties zijn momenteel gesloten.