Het International Institute of Social Studies (ISS), onderdeel van de EUR, laat weten dat het studenten zal adviseren geen vrijwilligerswerk te doen in weeshuizen. Bovendien belooft het  soortgelijk werk niet te promoten of te faciliteren. Dit verklaarde het ISS door afgelopen donderdag een statement te ondertekenen.

De ondertekening maakt deel uit van de campagne #StopOrphanTrips. De organisatie daarachter, Better Care Network, wil met de campagne studenten ontmoedigen vrijwilligerswerk in weeshuizen te doen. Kristen Cheney, hoofddocent ‘Children & Youth Studies’ aan het ISS in Den Haag, is actief binnen de campagne. Cheney deed onderzoek in Oeganda naar het vrijwilligerswerk in weeshuizen.

”We zien steeds meer jongeren vrijwilligersreizen maken naar weeshuizen, terwijl het aantal wezen in ontwikkelingslanden al een aantal jaren daalt”, zegt Cheney. Ze verklaart: “Iedereen wil wel een Facebookfoto met zo’n kindje. De intenties om te helpen zullen daarbij wel oprecht zijn, maar de gevolgen schadelijk. De vrijwilligers wisselen om de zoveel maanden en daarmee worden de kinderen telkens opnieuw verlaten. Dit heeft hechtingsproblemen tot gevolg.”

‘Weeshuizen creëren perverse prikkels’

Daarnaast zijn lang niet alle kinderen in weeshuizen ook daadwerkelijk wees. “Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de kinderen in weeshuizen nog minstens één ouder heeft. Dat komt doordat weeshuizen perverse prikkels creëren voor arme ouders om hun kinderen in weeshuizen te plaatsen. Ze presenteren zichzelf namelijk als gratis internaat. Dus terwijl de plaatselijke gemeenschap het weeshuis ziet als een school, geloven vrijwilligers dat het huis vol wezen zit.”

Met de campagne #StopOrphanTrips willen Cheney en Better Care Network, in samenwerking met het LSE Volunteer Centre, de student meer bewust maken van het probleem. Al zestien universiteiten ondertekenden het document. Het ISS is, dankzij de ondertekening van rector Inge Hutter afgelopen donderdag, het eerste Nederlandse universitaire instituut. De organisatie hoopt dat andere faculteiten en universiteiten het ISS zullen volgen.

Lees één reactie