Update vrijdag 3 februari: de Erasmus Universiteit zegt niet mee te willen doen aan dit experiment. Wat de afweging was, is nog niet bekendgemaakt.

Loop je door ziekte, familieomstandigheden of zwangerschap studievertraging op, dan hoef je niet meer voor een heel jaar collegegeld te betalen. Bijna de volledige Tweede Kamer stemde dinsdag in met een plan om zulke studenten voortaan per studiepunt te laten betalen.

Het gaat in eerste instantie om een experiment, waaraan maximaal drie hogescholen en drie universiteiten meedoen. Michel Rog (CDA) diende de motie in: “Ik wil geen cherry picking van vakken in het hoger onderwijs, maar een gehandicapte student kan op deze manier wel een volledige studie in zijn eigen tempo volgen.” Welke universiteiten aan het experiment meedoen is nog onduidelijk.

Alleen de SP stemde tegen de motie. Gehandicapte of anderszins gehinderde studenten mogen best extra tijd krijgen, vindt Kamerlid Jasper van Dijk, maar niet op deze manier. “Ik ben er geen voorstander van om volledige studieprogramma’s uit elkaar te trekken en studenten te laten shoppen voor hun studiepunten. Het is een zorgelijke ontwikkeling.”

Flexibeler onderwijs

Vorig jaar kwamen de regeringspartijen met het idee voor flexibeler onderwijs. Als ze per studiepunt mogen betalen, kunnen studenten hun eigen tempo bepalen en makkelijker een bestuursjaar doen of een eigen bedrijfje oprichten, was de gedachte toen.

De oppositie was niet enthousiast. De partijen spraken van een supermarktmodel waarin studenten alleen populaire vakken zouden ‘kopen’.

Inmiddels zijn de meeste oppositiepartijen bijgedraaid. Zeker voor gehandicapte, zwangere of chronisch zieke studenten kan zo’n systeem uitkomst bieden, is de gedachte. Waarom zou je betalen voor vakken waaraan je niet kunt deelnemen? In september gaf het kabinet al groen licht voor een experiment met betalen per studiepunt.