Waar komen studenten van de Erasmus Universiteit terecht? In deze serie vertellen afgestudeerden over hun loopbaan en over hun leven: wat hebben ze geleerd? Zo geven ze en passant wat tips over wat je wel en niet moet doen om zelf een carrière op te bouwen.

Kevin van Wijk (33)

Studie: Premaster Business Administration, master Entrepreneurship & New Business Venturing (2006-2008)

Huidige baan: Sinds 2012 eigenaar van het Rotterdamse schoenenmerk Vico; een kruising tussen een sneaker en een nette schoen. De naam is afgeleid van vicus, wat ‘straat’ of ‘wijk’ betekent. Elk nieuw paar wordt vernoemd naar een wijk of straat in de wereld. “Andere schoenen draag ik niet, behalve zaalvoetbalschoenen. Er staan achttien paar in mijn kast.”

Carrièreverloop: Na zijn studie gaat Kevin als productmanager bij schoenenbedrijf Premium Inc. regelmatig op reis naar China, Vietnam of Indonesië. Zo leert hij hoe de schoenenwereld werkt. Na twee jaar vertrekt hij en start Vico met een compagnon. Dan loopt de samenwerking spaak en Vico gaat failliet. Loslaten kan Kevin zijn bedrijf niet en hij koopt het terug van de curator.
Met een schoen die geheel in Europa is gemaakt, kiest hij voor een duidelijke niche. Dat blijkt een goede zet, want in 2016 groeit de omzet. Sommige klanten hebben zelfs vijftien paar.

“Nieuwe voetbalschoenen van vriendjes wilde ik altijd als eerste bekijken en besnuffelen. Ik was zes jaar, maar daar in de kleedkamer werd ik al gegrepen door hoe schoenen zijn gemaakt.
Tijdens mijn puberteit leidde dat tot een eindeloze zoektocht naar die exclusieve sneaker. Alle paren die ik ooit kocht, staan in een loods. Ik durf ze niet weg te gooien, want juist dat ene stofje kan me inspireren bij het bedenken van nieuwe modellen.

“Nog steeds bekijk ik als eerste iemands schoenen, daarna pas het gezicht. Ik reis vaak naar Porto, waar onze schoenen worden gemaakt, en op Schiphol richt ik altijd mijn blik naar beneden.”

Sinds 2012 eigenaar van het Rotterdamse schoenenmerk Vico

Bedrijf is relatief
“Voorheen was ik de hele week met Vico bezig, nu houd ik de zondag vrij voor mijn gezin. Door onze doorstart heb ik geleerd dat het hebben van een bedrijf relatief is. We durven nu specifiek te kiezen om een kleine oplage schoenen te maken van kwalitatief goed leer uit Italië. Ook in kleine stappen groeien we, al is het in een langzamer tempo.

“Toen ik dit doel had gesteld, ben ik een stappenplan gaan maken om er te komen. Dat planmatige werken heb ik geleerd tijdens mijn master. Net als het geven van een bedrijfspresentatie trouwens. Op de universiteit maak je qua presenteren veel vlieguren.”

Niet zuur worden
“Inmiddels weet ik waar ik goed in ben en wat ik beter kan uitbesteden. Loslaten blijft lastig voor me, want ik ben een perfectionist. Gelukkig dwingen deadlines me om knopen door te hakken. Het ondernemerschap heeft me snel volwassen gemaakt. Teleurstellingen en op je bek gaan maken je harder, maar de kunst is om dan niet zuur te worden.”

Yoga en zaalvoetbal
“Hoe andere ondernemers hun bedrijf runnen en hun leven leiden, boeide me al op de universiteit. Ter inspiratie interviewde ik liever creatieven dan boekhouders. Ook uit de verhalen van gastsprekers heb ik adviezen meegenomen, bijvoorbeeld ‘Lees elke dag een uur, zodat je niet alléén bezig bent met je bedrijf’. Lezen lukt me af en toe, bij voorkeur boeken waar ik iets van leer. Ontspannen doe ik ook met yoga en zaalvoetbal.“