Het begin van het nieuwe jaar is voor veel studenten hét moment om na te denken over een internationaal studieavontuur. Maar naar welke universiteit kun je het beste toe? Welke stad biedt het leukste studentenleven? En hoe doen de EUR en Rotterdam het?

Om daarachter te komen, biedt SteXX (The Student Experience Exchange platform) ruim 170 duizend recensies van studenten over hun buitenlandse opleiding en stad. De website, een initiatief van de Europese Commissie, verzamelt al deze gegevens om te bepalen welke steden en universiteiten het beste scoren.

Beter dan Slovenië

In Nederland scoren de Radboud Universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit het hoogst met alle drie een 9+. De EUR heeft – bij gebrek aan voldoende recensies – geen eindcijfer gekregen, hoewel de Rotterdamse universiteit in 2015 nog een 8+ kreeg.

Kijken we naar de individuele reacties, dan roemen recensenten de Rotterdamse universiteit voor haar moderne, interactieve en Engelstalige onderwijs (“je kunt hier in één jaar meer leren dan in vier jaar in Slovenië”) en de kansen die een diploma van deze ‘prestigieuze’ universiteit oplevert voor werk. De stad zelf valt in de smaak vanwege haar architectuur en nachtleven. Minder plezierig is het soms erg moeilijke (zelfstandig) onderwijs, de kosten voor het dagelijks leven en het hoge collegegeld.

Hoera voor het nachtleven in Rotterdam
Beeld door: Marc Heeman

Extreem eerlijk

Op het niveau van ‘welk Europese land is het leukst’ is Noorwegen – ondanks de astronomische prijzen voor alcohol – de grote winnaar, met de Universiteit van Oslo als kroonjuweel. “Het was de beste, beste, beste tijd van mijn leven!”, reflecteert een student op zijn tijd in het hoge noorden. De top drie bestaat verder uit Ierland (“een huis terwijl je weg bent van huis”) en Polen (“Ik zal nooit spijt hebben van mijn keuze om hier naartoe te gaan”).

Nederland eindigt slechts op de 18e plaats (nog net boven de hekkensluiters Litouwen, Turkije en Frankrijk), hoewel de verschillen minimaal zijn – Noorwegen scoort een 9,3, Nederland een 8,7. Buitenlandse studenten omschrijven de Nederlandse cultuur als ‘proces-gestuurd en extreem eerlijk’. “Als je op zoek bent naar een levensveranderende ervaring, overweeg dan deze onconventionele maar prestigieuze studieomgeving”, omschrijft één van de studenten zijn ervaring.

Snelle tegenvaller

SteXX merkt op dat Nederlandse studenten – samen met hun ‘vakgenoten’ uit Finland – het meest negatief zijn over hun ervaringen in het buitenland. De onderzoekers vermoeden dat dit komt omdat het leef- en studiemilieu in beide landen dusdanig goed is, dat ervaringen in andere landen al snel tegenvallen. Het meest enthousiast over hun ervaring in het buitenland zijn Franse studenten, op de voet gevolgd door Italianen en Grieken.

Kijken we naar landen met de best beoordeelde universiteiten, dan is Spanje de winnaar met 27 opvallend goed gerecenseerde academies, gevolgd door Duitsland (15) en Italië en Finland (beide 11). 14 universiteiten ontvangen op SteXX gemiddeld een 9 of hoger, maar geen daarvan ligt in Nederland.