Geneeskundestudent Mauk Moerman liet afgelopen weekend zien dat studeren en het succesvol bedrijven van topsport samen kunnen gaan. Op de Dutch Open in het Indoor-Sportcentrum in Eindhoven won de Zeeuw vier partijen achter elkaar. Pas in de halve finale van het grootste internationale judotoernooi van Nederland werd hij verslagen. Moerman heeft gemengde gevoelens na zijn prestatie.

“Aan de ene kant ben ik heel tevreden, aan de andere kant had er meer in gezeten”, vindt Moerman. Hij verloor uiteindelijk van de Zwitser Guillaume Pave. “Ik had hem kunnen verslaan, maar ik maakte een klein foutje.” In de troostfinale won Moerman wel. “Kampioen worden was mijn doel, maar ik neem ook genoegen met brons”, besluit de voormalig Nederlands Kampioen onder de 18 jaar.

Universitaire studie

Het tegelijkertijd volgen van een universitaire studie en het bedrijven van topsport is volgens de 19-jarige student prima te doen. “Het gaat goed, zo lang je alles bijhoudt.” Op die manier plant Moerman het volgen van colleges en het maken van opdrachten om zijn training heen.

Moerman: “Op een doordeweekse dag heb ik ’s ochtends en ’s middags college en in de avond twee uur training. Meestal moet ik daarna nog aan de slag met mijn studie.” Studentikoze borrels en feestjes doordeweeks zitten er voor Moerman meestal niet in. “Dat hoort erbij en daar heb ik zelf voor gekozen. Uitgaan is leuk, maar ik ben vooral bezig met mijn sport.”

Moerman 2
Mauk Moerman (tweede van rechts) met mede-medaillewinnaars Jahiane Ginga (r), Guillaume Pave (l) en Guillaume Blanchard. Beeld door: Marcel van de Kerkhof

Olympische droom

De geboren Goesenaar groeide op in de wereld van de topsport. Zijn vader is judodocent op de HALO in Den Haag. “Ik ben meteen op judo gegaan toen ik mijn zwemdiploma’s moest halen. De sport is er met de paplepel ingegoten”, vertelt de inmiddels eerstejaars student.

Iemand die gewend is topsport op het állerhoogste niveau te combineren met de studie geneeskunde, is turner Epke Zonderland. “Epke is voor mij een inspiratiebron, ook al beoefent hij een andere sport.” Moerman droomt ervan ooit het voorbeeld van Zonderland te volgen door een gouden plak te winnen op de Olympische Spelen. “Ik doe er alles aan mijn olympische droom waar te maken.”