Universiteiten balen van dure cursussen voor selectie

Steeds meer scholieren volgen een dure cursus ter voorbereiding op de selectie van opleidingen als geneeskunde. Dat kan de kloof tussen arm en rijk vergroten.

Een banner van één van de commerciële cursusbureaus. Beeld: Universiteiten balen van dure cursussen voor selectie

Steeds meer scholieren volgen een dure cursus ter voorbereiding op de selectie van opleidingen als geneeskunde. Dat kan de kloof tussen arm en rijk vergroten, vrezen minister Jet Bussemaker en de universiteiten. Het Erasmus MC biedt nu zelf een gratis cursus aan om het probleem tegen te gaan.

De kosten van een commerciële cursus kunnen variëren van 45 euro tot 425 euro. Het is een soort doping, zegt een van de deelnemers tegen de NOS.

Onderwijsinstellingen moeten de trainingen eigenlijk zelf gaan aanbieden, voegt Bussemaker daaraan toe. Ook kan de loopbaanbegeleiding op de middelbare school beter. Dan worden de commerciële cursussen uiteindelijk overbodig.

Gratis voorbereidingsdag

De opleiding Geneeskunde van het Erasmus MC biedt zelf een gratis voorbereidingsdag op de selectie aan, in de hoop dat jongeren uit achterstandswijken dan evenveel kans maken als de kinderen van rijke ouders. Wie zich aanmeldt voor de studie Geneeskunde krijgt voor de dag een uitnodiging.

Dit voorjaar trok de Onderwijsinspectie aan de bel: kinderen van laagopgeleide ouders gaan minder vaak studeren dan kinderen van hoogopgeleide ouders. De inspecteur-generaal was ervan geschrokken, stelde ze.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.