Het onderwijspersoneel krijgt volgend jaar een loonsverhoging. Het kabinet kan dit betalen omdat het Rijk dit jaar 4,3 miljard euro meer inkomsten had dan was begroot.

Minister Dijsselbloem van Financiën maakte de meevaller vanmiddag bekend. Doordat het economisch beter gaat, hebben burgers en bedrijven in 2016 meer belastingen en premies afgedragen. Daarnaast heeft de verkoop van ABN Amro de schatkist 1,3 miljard euro opgeleverd.

Verhoging pensioenpremie

Het kabinet wil een deel van het geld, 330 miljoen euro, besteden aan hogere salarissen voor ambtenaren, onderwijspersoneel, politiemensen en militairen. Het is een tegemoetkoming voor de ABP-pensioenpremie die volgend jaar met 2,3 procentpunt omhoog gaat.

Of werknemers in andere sectoren ook kunnen rekenen op een extraatje, weet minister-president Rutte niet. “Dat is een zaak van hun eigen werkgevers”, zei hij vanmiddag  in zijn wekelijkse persconferentie.