Belastingmeevaller leidt tot salarisverhoging in het onderwijs

Het Rijk ontvangt 4,3 miljard euro meer dan was begroot en wil salarissen van leraren, soldaten, agenten en andere ambtenaren laten stijgen.

Het onderwijspersoneel krijgt volgend jaar een loonsverhoging. Het kabinet kan dit betalen omdat het Rijk dit jaar 4,3 miljard euro meer inkomsten had dan was begroot.

Minister Dijsselbloem van Financiën maakte de meevaller vanmiddag bekend. Doordat het economisch beter gaat, hebben burgers en bedrijven in 2016 meer belastingen en premies afgedragen. Daarnaast heeft de verkoop van ABN Amro de schatkist 1,3 miljard euro opgeleverd.

Verhoging pensioenpremie

Het kabinet wil een deel van het geld, 330 miljoen euro, besteden aan hogere salarissen voor ambtenaren, onderwijspersoneel, politiemensen en militairen. Het is een tegemoetkoming voor de ABP-pensioenpremie die volgend jaar met 2,3 procentpunt omhoog gaat.

Of werknemers in andere sectoren ook kunnen rekenen op een extraatje, weet minister-president Rutte niet. “Dat is een zaak van hun eigen werkgevers”, zei hij vanmiddag  in zijn wekelijkse persconferentie.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.