Een feest is nooit ver weg in het Winehouse. Zo komt het jaarlijkse Amy Winehands-feest er weer aan, waarbij alle gasten twee flessen wijn aan hun handen vastgetaped krijgen.

Wat moeten ze lachen, zittend in de keuken. De Oreo-taart is net op als Aimée (23) het onderwerp huisfeesten aansnijdt. Want feest, tja, dat is toch wel de rode draad die door het vijfkamerappartement aan de Oostmolenwerf loopt. Vorig jaar nog trok één van hun feesten nog zo’n tweehonderd gasten richting Oostplein.

De muren in de keuken – waar ook vier plastic schalen, fungerend als kotsbakken, opgestapeld liggen – ogen sowieso gezellig met de aangebrachte collages. Elk daarvan is een verzameling eigenschappen die de droomman van een bewoonster moet hebben. Eén van hen heeft een duidelijke zwak voor sixpacks, getuige de uitgeknipte en opgeplakte wasbordjes.

De meiden maakten de collages voor hun blind date dinner van vorig jaar. Ze zochten voor elkaar een date uit, vroegen de mannen te eten en kookten uitgebreid. Judith: ‘’Een traditie in dit huis. Wij voegden eraan toe dat iedereen op chic moest. Gewoon, omdat dat leuk is.’’ Allen zeggen een ‘gezellige’ avond gehad te hebben.

Tradities

Tradities zijn sowieso belangrijk in het appartement waar gin-tonic het ‘huisdrankje’ is en de kamerdeuren altijd openstaan – want gezellig. Zo vindt dit jaar voor de vijfde maal het Amy Winehands-feest plaats. Een traditie van het huis, in ere gehouden door de huidige bewoonsters. Waarom het zo gaat, weet niemand, maar de gasten komen binnen met twee flessen wijn. Dat is verplicht. Bij de deur worden die flessen door twee bewoonsters aan beide handen vastgetaped. De tape mag pas los wanneer een van de flessen leeg is. Aimée: ‘’Zo krijg je een heel awkward party. Wel erg grappig allemaal.’’

En ja, dat levert moeilijkheden op bij toiletbezoek. Ook gekoelde flessen zijn af te raden. Aimée: ‘’Je kunt de wijn vooraf beter niet in de koelkast leggen, anders krijg je enorm koude handen.’’ De datum van de volgende editie – het vijfjarig jubileum van het festijn – is nog geheim. ‘’We willen geen Project X.’’

Onuitputbare gezelligheid

Op de momenten dat het rustig is in het Winehouse, gaat het los in de kelder van het complex, waar bar De Lage Wiek is gevestigd. Een ander sterk punt van ‘de hoogste en gezelligste studentenflat van Rotterdam’: het dak. De kaartjes voor het oud-en-nieuwfeest zijn binnenkort verkrijgbaar. Judith: ‘’Het is dan wel wat koud, maar het uitzicht is prachtig. Je kijkt zo uit op het vuurwerk. Ook de Wereldhavendagen kun je er altijd goed zien.’’

En anders, op de spaarzame momenten dat er niks in de flat te beleven is, is daar altijd nog het centrum van Rotterdam, dat op een paar minuten fietsen ligt. Judith: ‘’Het is hier nooit saai.’’