Medewerkster Erasmus MC fraudeert voor 160.000 euro cash

Secretaresse van de afdeling anesthesie is veroordeeld tot 160 uur taakstraf en het terugbetalen van het bedrag plus gemaakte kosten.

Beeld: Ronald van den Heerik

Een medewerkster van de afdeling anesthesie van het Erasmus MC heeft in een periode van vier jaar 160.000 euro aan valse declaraties ingediend. Dat meldt RTV Rijnmond.

De 35-jarige Capelse diende vervalste formulieren in bij de kas-afdeling en kreeg het geld contant mee. Ze vervalste de handtekening van een leidinggevende. Soms stuurde ze zelfs collega’s om het geld te halen.

Volgens haar advocaat ging het declareren erg makkelijk. “Door die bonnetjes had er toch eerder een belletje moeten gaan rinkelen. Ik wil het Erasmus MC niet de schuld geven, maar ik denk dat zij daar inmiddels wel zijn wakker geschud”, zegt hij tegen de regionale omroep.

'Man had niets in de gaten'

De rechter vond het opmerkelijk dat de vrouw zoveel kon uitgeven in korte tijd. “U had wel een gat in de hand.” Volgens de verdachte heeft haar man nooit iets gemerkt van haar koopzucht.

De vrouw zei zich diep te schamen. “Ik dacht er destijds eigenlijk niet over na. Ik deed het gewoon en was er ook niet mee bezig dat ik gepakt kon worden.”

In een eerdere civiele rechtszaak werd de vrouw al veroordeeld om het totale fraudebedrag plus door het ziekenhuis gemaakte kosten terug te betalen. Dat komt neer op bijna twee ton. Ze zit nu in de schuldhulpverlening.

De rechter legde maandag ook een voorwaardelijke celstraf van een half jaar op. De straf viel lager uit, omdat de rechter rekening hield met haar vier jonge kinderen. “Die mogen niet de dupe worden van uw handelen”, stopte de rechter haar toe.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.