Ze is een kenmerkende eigenschap van de hedendaagse cultuur: het Meisje. Een jongen komt naar haar toe en vraagt waarom ze niet bij de andere meisjes zit. De kans is groot dat ze er eigenzinnig en jongensachtig uitziet: maar uiterlijk kan bedriegen. Ik geef haar graag het voordeel van de twijfel. Maar dan zegt ze: “Ik ben niet zoals alle andere meisjes.” Dat is mijn aanleiding om te beëindigen wat we hadden.

De media prent ons in dat we onszelf van anderen moeten onderscheiden. Individualiteit is belangrijk. Individualiteit is het uitgangspunt voor onze ontdekkingsreis naar onszelf om de beste en de uniekste te worden. Maar er zitten haken en ogen aan individualiteit. Het Meisje brengt een boodschap over: genieten van het conventionele is slecht, omdat dat hersenloos is, en alleen maar entertainment. Dus wat doet ze? Het Meisje maakt zich daadwerkelijk los van alles wat mainstream is, maar daar is ze niet alleen in. Ze probeert afstand te nemen van de ene massa terwijl ze in de andere opgaat.

Omdat deze afwijzing van alles wat mainstream is overal om me heen wordt hooggehouden, heb ik vaker de neiging om boeken weg te leggen en Hollywoodfilms over te slaan dan ik vroeger deed. Als tiener voelde ik me aangetrokken tot de spanning van meeslepende verhalen en beelden. Nu leg ik zo vaak de nadruk op nuances en interpretatie dat het leuke er vanaf gaat. Waarom ik dat doe, hangt af van met wie en wat ik me bezighoud.

Toch probeer ik terug te keren naar vroeger: ik wil de dvd’s van mijn favoriete superheldenfilms en sciencefictionseries opnieuw kijken. Misschien lukt het me dan om niet meer zo kritisch te zijn en gewoon te genieten van de verhalen om de verhalen zelf.

Pacific Rim

Het is zeker waar dat ik stiekem geniet van het feit dat ik dingen weet die anderen niet weten, maar ik ben ook zo’n hypocriet die de nieuwste Star Wars ongeveer acht keer heeft gezien en er nog lang niet klaar mee is. Welk entertainment je tot je neemt is je eigen keuze, maar het is niet nodig om uit de hoogte te doen als iemand niet bekend is met die buitenlandse film die twee keer in Rotterdam werd vertoond.

Als je zin hebt om Pacific Rim voor de honderdste keer te kijken, dan doe je dat toch. Wat betreft het Meisje: je hoeft dingen niet ingewikkelder te maken dan ze zijn. Je kunt een individu zijn in welke groep dan ook.