Torenhoge huren, iedere paar weken op zoek naar een andere stek of met z’n zessen op een kamer zonder eigen studeerplek. Als je net begonnen bent aan een nieuwe studie in een vreem-de stad is dat wel het laatste waar je op zit te wachten. Maar dit is wel de realiteit voor veel Rotterdamse internationale studenten.

Begin september hield Michiel Kuhlmann van Erasmus Student Network (ESN) een praatje voor een collegezaal met internationale studenten. “Wie van jullie heeft nog geen kamer?” vroeg hij. Zeker de helft van de handen ging omhoog. “Allemaal waren ze verbaasd, maar toch is het typerend voor de situatie”, zegt Kuhlmann. Het aantal internationale studenten dat dit jaar aan de EUR begon, is ten opzichte van vorig jaar weer sterk gestegen. Helaas vindt dat geen reflectie in het huizenaanbod. Iedere dinsdag reageren honderden studenten op een van die paar vrijkomen- de kamers van Rotterdam2Stay, een populaire site met goede en betaalbare studio’s, en steevast loopt de website vervolgens vast.

“De nood is hoog”, zegt Kuhlmann. “En als de gemeente en de universiteit daar niks aan doen, wordt het alleen nog maar erger.” Deels ligt het probleem volgens hem ook bij de studenten zelf. “De meeste internationale studenten willen een gemeubileerde kamer. Dat beperkt het aanbod natuurlijk wel. Onze tip: huur een lege kamer en rij even langs IKEA.”

Hevig op zoek

Maar er is meer aan de hand. Het aanbod is niet alleen veel te krap, maar de kamers dié beschikbaar zijn, kosten vaak ook nog eens veel te veel. Studenten van het University College huren verplicht bij het Student Hotel waar je voor een kamer van 20 vierkante meter soms tot wel 1100 euro moet betalen. ESN’s social events manager Franziska Birke betaalde elders 490 euro voor 15 vierkante meter in slechte conditie.

“En ik ben echt niet de enige”, merkt ze op. “Prijzen van acht- negenhonderd euro zijn geen uitzondering. Voor internationale studenten doen huisbazen hun prijs gerust nog wat omhoog. Dat is niet alleen slecht voor de studenten maar ook ongunstig voor het imago van de universiteit.”

Dan had de internationale stagiair van HousingAnywhere, de online marktplaats voor kamers, het beter getroffen. Althans zo leek dat aanvankelijk. “Voor maar 400 euro per maand mocht hij intrekken bij een aardig Rotterdams echtpaar van wie de eigen kinderen al lang de deur uit waren”, vertelt customer care manager Nilson Humberto Silva over de stagiair. “Ze haalden zijn boodschappen, deden zijn was, kochten een fiets en zorgden dat hij iedere dag een fijn lunchpakket meekreeg naar college. Een tijd ging dat heel goed en voelde hij zich heerlijk verwend, tot ze zich ermee gingen bemoeien met wie er mocht blijven slapen. Inmiddels is hij hevig op zoek naar nieuwe ruimte.”

Lekker uitslapen

Een deel van het probleem ligt ook volgens Silva bij de studenten zelf. Die beginnen vaak veel te laat met zoeken en reageren op kamers. “Wij raden aan ruim drie maanden van tevoren te beginnen en op zeker tien advertenties te reageren.” De fout die veel studenten volgens Silva ook maken, is dat ze te veel in het centrum blijven zoeken. “Logisch want je wilt niet te ver van de uni zitten en lekker uitslapen, maar als je net even wat verder kijkt, dan zie je dat er in Delfshaven, noord en zuid ook mooie en betaalbare kamers zijn, dan wordt het aanbod ineens veel groter.”

reportage-huisvesting-internationals-8

'Ze willen denk ik iemand die hun eigen taal spreekt'

Nicole Morgan (master Marketing management, Zuid-Afrika) woont in het Student Hotel

“Ik was het zo zat om alsmaar te reageren op kamers maar nergens te worden uitgenodigd. Blijkbaar kiezen mensen liever iemand die ze vertrouwd vinden en die hun taal spreekt. Dan maar niet hoor. Dit jaar wil ik me gewoon goed kunnen concentreren op mijn studie. Het Student Hotel is behoorlijk prijzig, maar wel helemaal inclusief en allemaal geweldige extra’s, zoals een mooie fitnessruimte, een leuk café en zelfs een gratis fiets.”

reportage-huisvesting-internationals-5

'Zolang ik maar elke week moussaka maak'

Chrysanthi Kokotsaki (Marketing, Griekenland) woont bij een ouder echtpaar in Pijnacker

“In mei werd ik toegelaten tot de EUR. Sindsdien heb ik overal gezocht naar een kamer. Iedere week zit ik gekluisterd aan de website van Rotterdam2Stay, maar zonder succes. Tot ik terechtkon bij Nederlandse vrienden van mijn ouders in Pijnacker. Natuurlijk niet ideaal, want het is echt ver weg, maar ik mag wel gratis wonen. Zo lang ik maar af en toe moussaka voor ze maak, haha!”

reportage-huisvesting-internationals-7 woningnood kamernood kamers hostel

‘Studeren is hier niet te doen’

Gilang Nusantra, Christian Hutabarat, Ghaney Kadri (Rechten, Indonesië) wonen in hostel StayOkay

“We hebben ons rot gezocht. Maar alle huisbazen vragen om een Nederlander die borg kan staan. Die kennen we natuurlijk niet. Nu wonen we met z’n zevenen in een klein kamertje in dit StayOkay-hostel. Allemaal jongens uit Java, Indonesië. Gelukkig kenden we elkaar al wel, want je zit zo dicht op elkaar. Onze studieresultaten lijden er wel onder, dus hopelijk vinden we snel een eigen plek.”