Het Openbaar Ministerie gaat strafrechtelijk onderzoek doen naar het ontgroeningsincident bij de Groningse studentenvereniging Vindicat. Het OM neemt de zaak hoog op en wil weten of er iemand vervolgd moet worden.

Deze week bleek een aspirant-lid van Vindicat tijdens de ontgroening dusdanig mishandeld te zijn dat hij in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Een commissielid ging op het hoofd van de eerstejaars staan, waardoor hij hersenoedeem opliep. Er zou sprake zijn van een persoonlijk conflict tussen het slachtoffer en de ouderejaars.

'Ernstig genoeg'

Ondanks dat het slachtoffer zelf geen aangifte wil doen, neemt het Openbaar Ministerie de zaak toch in behandeling. “Op basis van de informatie die we nu hebben gekregen is de zaak ernstig genoeg om een strafrechtelijk onderzoek op te starten”, zegt een woordvoerder van het OM.

De politie heeft daarom opdracht gekregen de zaak tot de bodem uit te zoeken. De komende periode zijn er gesprekken met betrokkenen en getuigen. Daarna zal worden gekeken of er iemand als verdachte kan worden aangemerkt. Pas dan kan er daadwerkelijk tot vervolging worden overgegaan.

“We kennen nog niet alle details”, zegt de woordvoerder. “Maar zoals het nu lijkt gaat het om het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Dan kom je er niet vanaf met een boete.”

Lidmaatschap opgezegd

De ouderejaars heeft inmiddels zijn lidmaatschap opgezegd en de andere commissieleden zijn geschorst. Ze zouden niet hebben ingegrepen tijdens het incident en waren dronken, wat volgens de regels niet mag. Commissieleden zijn namelijk verantwoordelijk voor het welzijn van de nieuwkomers.

Vandaag werd ook bekend dat Vindicat de zogenaamde ‘zwijgclausule’ schrapt. Aspirant-leden kunnen dan geen boete van 25 duizend euro meer krijgen als zij uit de school klappen over de ontgroening.