Vier trotse olympiërs stonden maandag op de Erasmus Plaza in de schijnwerpers vanwege hun prestaties op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Maaike Head behaalde goud op de lichte dubbeltwee en Marloes Keetels bereikte met haar team de finale van het hockeytoernooi. Mitchel Steenman en Joost van de Burg lukte het niet om een medaille te winnen.

De honderden bezoekers van het jaarlijkse HeartBeat Festival kregen in de stralende zon de kans om hun olympische medestudenten toe te juichen.

Marloes Keetels en Maaike Head olympische spelen Rio
Maaike Head (r) en hockeyster Marloes Keetels in 2016 met hun olympische medailles.

Gemengde gevoelens

“Ik breng hier veel tijd door. Het is dus extra leuk om midden op de campus te worden gehuldigd”, vertelt bedrijfskundestudente Marloes Keetels.

De 23-jarige middenvelder van de hockeyvrouwen heeft gemengde gevoelens bij het behalen van de tweede plaats. Nederland verloor in een spannende finale van Groot-Brittannië. “Het doet nog steeds pijn als ik eraan terug denk.”

"Gewone student"

Op de vraag of haar team goud heeft verloren of zilver heeft gewonnen, antwoordt Keetels: “Momenteel voelt het alsof we goud hebben verloren. Maar over een tijdje zal het aanvoelen als het winnen van zilver. We mogen natuurlijk trots zijn op onze prestatie. Het blijft een olympische medaille.”

De Brabantse, die zichzelf na haar prestaties in Rio nog altijd als ‘een gewone student’ ziet,  kijkt alweer uit naar de volgende Olympische Spelen. “Over vier jaar willen we met een vernieuwd team goud winnen in Tokio.”

Volle bak

Ook Head genoot als EUR-alumna (Geneeskunde) van de huldiging. Het 32-jarige Skadi-lid droomde al vanaf haar tiende van een gouden medaille op de Spelen. “Het is heel mooi dat het 22 jaar later daadwerkelijk is gelukt. Je kunt je niet voorstellen hoe bizar het is om olympisch goud te winnen.”

Volgens Head waren de voorbereidingen op de Spelen zwaar: “Ik heb een jaar lang volle bak getraind. Het was in het begin flink aanpoten. Ik heb serieus geleefd, nauwelijks gefeest en ik heb mijn vriendinnen weinig gezien.” Toch kijkt ze positief terug op het afgelopen jaar. “Ik heb genoten van ieder trainingskamp. Lekker in de zon, met mijn bootje op het water.”

Doorgroeien

De Amsterdamse begon zo’n tien jaar geleden als student bij Skadi. Achter de bar staan, commissies doen, feesten en daarnaast roeien op hoog niveau: Head vindt het de ideale combinatie. Het is duidelijk dat je bij Skadi de kans krijgt om door te groeien als sporter. Head nam namelijk al voor de tweede keer – in 2012 werd ze achtste in Londen – deel aan de Spelen. “Ik ben erg blij voor Skadi dat we dit jaar een medaille hebben. Je merkt dat het roeien leeft en dat er aandacht voor is. Iedereen vindt het heel bijzonder.”

Als het aan Head ligt, is ze niet het laatste Skadi-lid bent dat een medaille wint. Ze wil met haar prestatie de nieuwe lichting inspireren. “Ik heb altijd het idee dat je – ook al ben je natuurlijk afhankelijk van je concurrenten – een heel eind kunt komen als je iets echt heel graag wil, er alles aan doet en alles opzij zet.”

Goud voor Passing Shot

Behalve de olympiërs werden maandag ook de prijswinnaars van de afgelopen EU Games in het zonnetje gezet. De tennissers van Passing Shot wonnen goud op ‘olympische spelen voor studenten’, die afgelopen zomer in Kroatië plaatsvond. Ook de voetbalploeg van Antibarbari viel in de prijzen: ondanks tegenvallende wedstrijdresultaten werden de spelers wel beloond met de Fair Play-prijs.