Terwijl half Nederland op vakantie is, staan de poorten van de Nederlandse universiteiten wagenwijd open. Duizenden studenten en wetenschappers uit verre landen komen hierheen voor summer schools.

Meer dan 3,5 duizend deelnemers telt de Summer School Utrecht dit jaar. Ze kunnen cursussen volgen van rechten tot fysica, van kunst tot statistiek. “We hebben de grootste summer school van Europa”, zegt oprichter Jeroen Torenbeek. Studenten kunnen kiezen uit 240 verschillende cursussen. De meeste zijn van de universiteit, maar ook de Hogeschool Utrecht en de Hogeschool voor de Kunsten doen een duit in het zakje.

Rotterdam Summer School

Utrecht begon in 1987 met een summer school en heeft de laatste jaren veel navolging gekregen. Summer schools zijn hip and happening. Erasmus MC biedt al jaren zomercursussen aan, dit jaar biedt de Erasmus Universiteit in samenwerking met de Rotterdamse hogescholen ook een aantal cursussen aan zoals creatief schrijven, effectief leiderschap en communicatie en trans-Atlantische relaties in de 21ste eeuw.

De schools leveren de universiteiten wat geld op. Zonder summer school zouden de kamers voor uitwisselingsstudenten in de zomer leegstaan. Je kunt er beter cursisten in zetten en nog wat huur ontvangen, menen veel universiteiten. De tarieven lopen uiteen van een paar honderd euro voor een week tot een paar duizend euro voor langere cursussen, ook afhankelijk van het onderwerp.

Maar rijk worden de universiteiten er niet van. De summer schools zijn vooral een manier om liefde voor het vak te verspreiden en talent te werven. “Ik zie sommige cursisten in Maastricht terug als masterstudenten”, zegt managing director Ellen Krijnen van de summer school in Maastricht. “Er was ook iemand die hier wel wilde promoveren en die heb ik voorgesteld aan een hoogleraar. Ze gingen samen koffie drinken en een jaar later werkte hij hier inderdaad.”

Ervaring

Voor sommige studenten is een summer school niet alleen interessant, maar vooral ook efficiënt en goedkoop. “Ze hebben soms niet de middelen om een heel semester naar het buitenland te gaan”, zegt Eva Janssen van de Amsterdam Summer School van de Vrije Universiteit. “Op deze manier krijgen ze toch wat internationale ervaring. En voor Amerikaanse studenten is een summer school ook een manier om hun dure studie sneller af te ronden.” Want studenten krijgen gewoon studiepunten voor de cursussen.

Rotterdam Summer School ontving zo’n 200 aanmeldingen. Geen slechte score voor het proefjaar, aldus Ad Hofstede, directeur van Erasmus Academie en kwartiermaker van Rotterdam Summer School. Helaas zitten er tussen die 200 aanmeldingen veel afhakers. Zo’n 50 deelnemers hebben reeds aan de betaling voldaan. “2016 beschouwen we echt als een leerjaar,” vertelt Hofstede. “We zullen wat aanpassingen doorvoeren op het programma voor volgend jaar, zoals eerder het programma bekend maken.”