Het was een enorme uitdaging voor bedrijfskunde- en rechtenstudent Mostafa Sadiqi: 40 kilometer lopen tijdens de Ramadan. Maar dit weekend kreeg hij het voor mekaar om de route van de Nacht van de Vluchteling uit te lopen en daarmee 725 euro op te halen voor Stichting Vluchteling.

Sadiqi liep mee met het team ‘Erasmus United’, bestaande uit vier lopers van de multiculturele studentenverenigingen Aria Students en Avicenna. In de nacht van 18 op 19 juni liepen ze van Rotterdam naar Den Haag.

Sadiqi ziet de loop vooral als een manier om sociale problemen op de agenda te zetten. “Mensen willen vaak niet met je over de vluchtelingenproblematiek praten. Maar als je tegen ze zegt dat je gaat lopen voor vluchtelingen, zijn ze opeens wel geïnteresseerd.”

‘Bang dat ik moest stoppen’

Sadiqi keek op tegen de loop. “Doordat ik meedeed aan de Ramadan mocht ik nog eten en drinken tot drie uur ‘s nachts, maar dat kon de resterende zeven uur van de loop niet meer”, vertelt hij. “Ik was vooraf dan ook een beetje bang dat ik zou moeten stoppen vanwege honger en spierkrampen, maar dat is gelukkig meegevallen. Afgezien van wat blaartjes en spierpijn heb ik het prima kunnen volbrengen. Het is extra mooi dat ik tijdens de Ramadan mocht lopen, omdat het helpen van anderen een belangrijke rol speelt tijdens deze vastenperiode.”

‘Een indrukwekkende lichtparade’

Daarnaast liepen drie medewerkers van de Rotterdam School of Management (RSM) mee. Met hun team ‘RSM Innovators’ haalden ze 730 euro op. “We kregen te maken met de Nacht van de Vluchteling toen we hun sponsornetwerk als een casus gebruikten bij de master ‘Network for Innovation’”, zegt coördinator Sandra Langeveld. “Toen werden we ons bewust van het goede werk van deze organisatie, die vluchtelingen over de hele wereld, en dus niet enkel uit Syrië, helpt.”

Langeveld en haar collega Dirk Deichmann vonden het ‘een zware tocht’. “Ik had niet getraind en beschikte ook niet over sportkleding”, zegt Deichmann. Toch hebben ze genoten. Langeveld: “Het is heel mooi om te zien dat zoveel mensen zich inzetten voor het goede doel. We liepen ook door een schitterende omgeving met parken en bossen. Vooral het pikdonkere Kralingse Bos was mooi. Voor de veiligheid liepen veel wandelaars daar met fietslichtjes, zodat er een indrukwekkende lichtparade ontstond.”

De Nacht van de Vluchteling werd dit jaar voor de zevende keer georganiseerd in de nacht van 18 op 19 juni. De opbrengsten waren bestemd voor Stichting Vluchteling, die onder meer schoon water, dekens en eten voor vluchtelingen financiert. In totaal haalden de deelnemers meer dan 1 miljoen euro op. Deelnemers konden ook van Nijmegen naar Arnhem lopen.

Nacht van de vluchteling (004)
Paul Wiegmann, Dirk Deichmann en Sandra Langeveld (van links naar rechts) poseren trots bij de finish Beeld door: Sandra Langeveld