In de rubriek De Voorzitter voelt EM elke maand een ander kopstuk van een studentenvereniging aan de tand. Deze keer is dat Esther Vermaat van voetbalvereniging Antibarbari.
Naam: Esther Vermaat
Leeftijd: 24
Studie: net gestopt met een premaster Sociologie
Voorzitter van: Rotterdamse Studenten Voetbalvereniging Antibarbari. De club bestaat dit jaar 25 jaar en telt ruim 500 leden, verdeeld over zestien herenteams en zes damesteams
Voorzitter sinds: augustus 2015
Motto: ‘Recht voor zijn raap met een gouden hartje’
Hoe ben je voorzitter geworden?
“Ik zat al in een subcommissie van Antibarbari, waarvan de voorzitter op een gegeven moment werd geroyeerd. Toen werd ik naar voren geschoven. Het bestuur vond dat ik dat zo goed deed, dat ze me hebben gevraagd om voorzitter van Antibarbari te worden.”
Getwijfeld of je het zou doen?
“Heel even maar, want ik zou ook beginnen met een schakeljaar, best wel pittig. Ik heb geprobeerd om het te combineren, maar dat bleek te zwaar.”
En?
“Dus ben ik gestopt met de studie, ondanks dat ik die heel leuk vond. Je moet toch een keuze maken. Ik heb al een mbo- en een hbo-diploma. Papiertjes zijn leuk, maar van dat bestuurswerk leer je pas echt heel veel. Het gaat uiteindelijk om wat je doet.”
Spijt gehad?
“Geen moment.”
En je ouders vonden het ook prima?
“Ja. Ik kom van ver en heb al het een en ander afgemaakt. Zij wisten van tevoren dat dit jaar zou kunnen mislukken. Ik heb het er met mijn vader over gehad, dat ik wilde stoppen omdat ik er niet gelukkig van werd, en hij was alleen maar trots dat ik die beslissing durfde te nemen.”
Voorzitter zijn van Antibarbari kost dus veel tijd?
“Ik schat zo’n 35 uur per week. In ieder geval ben ik dinsdag, donderdag en zondag altijd op de club. We vergaderen als bestuur eens per week en ik heb veel afspraken buiten de deur.”
Voetbal je zelf ook nog?
“Jazeker, in dames 5. Dit is mijn vierde seizoen bij Antibarbari.”
Wist je waaraan je begon?
“Totaal niet. Gelukkig was er een ruime inwerkperiode en hanteren we een systeem waarbij je advies kunt inwinnen bij oud-bestuursleden. Daar maak ik regelmatig gebruik van. Je kan namelijk niet alles zelf verzinnen.”
Wat voor soort voorzitter ben je?
“Ik ben heel direct; ik houd niet van het ophangen van allerlei verhalen. Dat was voor een aantal medebestuursleden wel even wennen. Verder ben ik nogal van de communicatie; ik heb meteen bij het begin momenten ingesteld waarop men elkaar moest wijzen op verbeterpunten, maar waarop men ook de mogelijkheid kreeg elkaar te complimenteren. Zo voorkom je irritaties en zorg je voor een positieve vibe. Het heeft mij in ieder geval geholpen in mijn ontwikkeling.”
Zag de rest dat meteen zitten, die communicatiesessies?
“Haha, niet meteen, maar na een paar keer vonden ze het prima.”
Zijn er na een klein jaartje voorzitterschap nog verbeterpunten mogelijk?
“Nou, als voorzitter zit je de hele tijd anderen achter de broek om te zorgen dat alle dingen gebeuren. Dan vergeet ik nogal eens mezelf achter de broek te zitten.”
Je bent nu al de derde dame op rij die voorzitter is van Antibarbari. Toeval?
“Op de een of ander manier is het makkelijker vrouwen te vinden voor bepaalde functies dan mannen, Ik heb eerlijk gezegd geen idee waaraan dat ligt.”
Wat ga je hierna doen?
“Door dit bestuursjaar wil ik wel een heel andere kant op. Graag zou ik willen gaan werken in de consultancy of iets met HR gaan doen.”