Europa: alle wetenschappelijke artikelen vanaf 2020 vrij toegankelijk

'Wetenschappelijke kennis mag niet langer verstopt worden achter een paywall'

Beeld: andrea Joseph

Kennis moet je delen, vinden de Europese ministers van Onderzoek en Innovatie. Vanaf 2020 zullen alle artikelen van EU-wetenschappers voor iedereen vrij toegankelijk zijn.

Wetenschappelijke kennis mag niet langer verstopt worden achter een paywall, hebben de Europese ministers voor Onderzoek & Innovatie besloten. Publiek gefinancierd onderzoek moet toegankelijk worden voor iedereen, of het nu wetenschappers zijn of niet.

Door wetenschappelijke kennis en data vrij toegankelijk te maken, kan die ook makkelijker worden hergebruikt door andere onderzoekers. Wetenschappers en uitgevers mogen er straks alleen van afwijken wanneer bijvoorbeeld het intellectueel eigendom, de privacy of de veiligheid in gevaar komt.

Maatschappelijk belang

Daarnaast willen de lidstaten dat er in de wetenschap minder nadruk komt te liggen op publicatie- en citatiescores. Het maatschappelijk belang van het onderzoek zou zwaarder mee moeten wegen.

De Europese ministers willen verder de kenniseconomie in Europa stimuleren. Startups zorgen voor werkgelegenheid en innovatie. Ondernemers kunnen daarom straks een speciaal startup-visum krijgen. Hierdoor hoeven zij niet meer in elke aparte lidstaat een apart visum aan te vragen, wat over de grens werken aantrekkelijker maakt.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.