Een groep van vier studenten heeft Woudestein omgetoverd tot een grote speurtocht. Bloemen en plantjes in gerecyclede bloempotten deden dienst als aanwijzingen op weg naar de schat, een fruitijsje. Het kwartet studenten doet mee aan ‘Rotterdam 100’, een door het Erasmus Centre for Entrepreneurship georganiseerde wedstrijd, waarbij studenten originele zakelijke oplossingen aan partnerbedrijven pitchen.

Waterijsjes voor duurzaam gedrag

Flowers talk sustainable (2) (oud artikel)
Eén van de vele bloemen in een plastic fles.

Donderdagochtend heeft Paul Grandjouan, student Business Information Management aan RSM, samen met zijn groep zestig bijzondere bloempotten verspreid over het terrein van EUR om de aandacht van voorbijgangers te trekken. Voorbijgangers die dichterbij kwamen om de bloempot wat beter te bekijken vonden een briefje met een boodschap. In deze boodschap werd de persoon aangemoedigd om de bloempot terug te brengen naar de stand van de groep in ruil voor een prijs en meer informatie. De groep studenten, die willekeurig voor deze wedstrijd is samengesteld, had naast de vijver een kleine stand opgezet waar bezoekers een microlezing over duurzaamheid en recycling konden bijwonen. In de loop van de ochtend hebben dertig mensen bloempotten teruggebracht.

Aanmoedigen van duurzame keuzes

Bloemen in een fles (oud artikel)
Van links naar rechts : Paul Grandjouan , Laura Oskam , Roberta Baccanti en Erik Filter

Laura Oskam, derdejaars Psychologie, zit achter de stand. “We doen mee aan de wedstrijd ‘Rotterdam 100’. We hadden ons allemaal voor de wedstrijd opgegeven en daarna voor dit specifieke project. Vervolgens zijn we willekeurig bij elkaar ingedeeld, omdat we allemaal hadden aangegeven aan dit project mee te willen doen. We zitten momenteel in de laatste fase en nemen het op tegen vier andere teams. Over twee weken is de grote finale, waar we ons project gaan presenteren.” De groep werkt aan een project over duurzaam gedrag voor een bedrijf dat schone technologieën levert, vooral omdat ze willen weten op welke manier ze klanten kunnen aanmoedigen om duurzame alternatieven aan te schaffen.

Paul legt uit dat het huidige initiatief bedoeld is om meer bewustzijn onder studenten te creëren. De bloemen zijn alleen maar bedoeld om de aandacht van voorbijgangers te trekken en laten tegelijkertijd zien dat je plastic flessen nog ergens voor kunt gebruiken als ze leeg zijn. “Met deze actie willen we meer bewustzijn creëren over duurzame initiatieven op lokaal niveau. Mensen brengen de bloemen terug en dan kunnen we ze uitleggen waarom we ze hebben verspreid en ze iets over duurzaamheid vertellen.” Iedereen die de bloem en de kleine boodschap terugbracht, kreeg een waterijsje en mocht een plantje mee naar huis nemen.