Uitgeverij Reed Elsevier neemt The Social Research Network over

Terwijl uitgeverij Reed Elsevier de overname van een website voor open source-onderzoek aankondigt, sluiten de universiteitsbibliotheken open access-overeenkomsten met drie uitgevers.

Beeld: masauve

De wetenschappelijke uitgeverswereld is volop in beweging. Zo sloten de Nederlandse universiteitsbibliotheken open accessovereenkomsten met enkele kleine uitgevers en nam uitgever Elsevier Reed de database The Social Science Research Network (SSRN) over.

Uitgeverij Reed Elsevier kondigde afgelopen dinsdag de overname van The Social Science Research Network aan (SSRN). De website biedt gratis toegang tot wetenschappelijke artikelen op het gebied van rechten, geschiedenis, filosofie en economie. Daarnaast biedt het netwerk artikelen aan, nog voordat ze zijn gepubliceerd in een intercollegiaal getoetst tijdschrift, de zogenaamde preprint.

Onrust bij academici

De overname leidt tot onrust bij academici, zo is te lezen op Vice. Uitgeverij Reed Elsevier heeft namelijk al met afstand het grootste gedeelte van de wetenschappelijke titels in handen. Criticasters zijn bang dat de overname van SSRN alleen maar leidt tot een nog grotere invloed van de uitgeverij. De SSRN belooft dat de website ook onder Reed Elsevier door blijft gaan met gratis toegang te bieden aan wetenschappelijke artikelen, maar criticasters lieten al weten af te tellen tot de dag dat de website die belofte zal verbreken.

Uitbreiding open access

Ander nieuws in de wetenschappelijke uitgeverswereld. De universiteitsbibliotheken sloten in samenwerking met ICT-samenwerkingsverband SURF open access-overeenkomsten met uitgeverijen Emerald, Walter de Gruyter en Karger, zo is te lezen in Folia.

Karger is een medische uitgeverij in Zwitserland. Universiteiten met een universitair medisch centrum hebben dankzij de nieuwe overeenkomst toegang tot de titels van Karger, daarnaast mogen wetenschappers verbonden aan Nederlandse universiteiten 250 artikelen per jaar via de uitgeverij publiceren. Dit aantal komt volgens de vereniging van universiteiten (VSNU) overeen met het aantal artikelen dat Nederlandse universiteiten nu al jaarlijks bij Karger publiceren.

Uitgeverij Emerald stelt jaarlijks een aantal vouchers ter beschikking om open access te publiceren. Bij uitgeverij Walter de Gruyter krijgen Nederlandse universiteiten 90 procent korting op de publicatieprijs.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.