Wanneer je in een grote stad woont, is er altijd de angst dat je fiets wordt gestolen. Dat geldt ook voor Rotterdam. Het kan overal gebeuren: bij je appartement, in het centrum of bij het metrostation. Om al het gedoe en, laten we eerlijk zijn, die enorme frustratie te voorkomen, heeft EM het halve internet afgezocht om vijf tips te vinden die je fiets hopelijk wat bescherming bieden.

1. Als het kan, zet je fiets dan binnen

Een ex-verslaafde en fietsendief onthulde aan The Guardian een paar tips om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen. Een daarvan was je fiets binnen te zetten wanneer dit kan, vooral als je een dure fiets hebt. Als je geen schuur hebt of in huis geen ruimte hebt voor je fiets, is de enige manier om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen een goedkopere fiets kopen, aldus de ex-verslaafde.

2. Maak je fiets lelijk

ugly bike

Een creatieve oplossing is ervoor zorgen dat je fiets er lelijk uitziet. Volgens de website WeLoveCycling.com schrik je dieven af als je je fiets zo onaantrekkelijk mogelijk maakt. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, bijvoorbeeld met ducttape. Je kunt ook een spuitbus of zelfs cacaopoeder gebruiken om je fiets een onaantrekkelijk en roestig uiterlijk te geven.

3. Maak gebruik van technologie

Een effectieve methode om altijd te weten waar je fiets zich bevindt, is Trackr. Deze tip is afkomstig van Techiefans.com. Met Trackr kun je niet voorkomen dat je fiets wordt gestolen, maar mocht dit onverhoopt gebeuren omdat de vorige twee tips niet hebben geholpen, dan kan deze derde tip je helpen je fiets terug te vinden. Trackr is een klein apparaatje dat je onopvallend aan je fiets kunt vastmaken. Door middel van een app voor je smartphone kun je de tracker activeren en opsporen als dit nodig is.

4. Gouwe ouwe

wheel and lock

Je fiets op slot zetten met een dikke metalen ketting is een oude, maar nog steeds zeer effectieve manier om je fiets veilig te stallen. De voormalige fietsendief vertelde ook nog dat je je fiets met twee dikke kettingsloten op slot moet zetten. De manier waarop je dat doet is ook belangrijk: je moet de kettingen zowel door de wielen als het frame halen.

5. Een lekke band is een alarmsignaal

flat tires

Uit dezelfde bron vernamen we ook dat wanneer je fiets buiten staat en plotseling een lekke band heeft, je extra alert moet zijn. Als je ’s ochtends je fiets van het slot haalt en merkt dat je een lekke band hebt, kan dit betekenen dat een fietsendief jouw fiets op het oog heeft. Met deze truc proberen dieven ervoor te zorgen dat de eigenaar de fiets op die plek op slot laat staan, zodat ze meer tijd hebben om de fiets te stelen.