Per Kamerman is er nog steeds verbaasd over. De 21-jarige tweedejaars International Business Administration won zaterdag de spelshow Het Beste Brein van Nederland op NPO1. In het eindspel van de finale versloeg hij Marlinde van Roekel uit Ede.

“Dit is zo raar. Ik had dit nooit verwacht, omdat zoveel mensen zich voor dit spel hebben opgegeven. Pas toen ik in het eindspel van de finale met een paar punten aan kop stond, geloofde ik voor het eerst dat ik dit spel kon winnen. In de afleveringen voor de finale was ik daarmee helemaal niet bezig. Mijn doel was toen om niet als eerste af te vallen, want in dat geval moest je sowieso spelen tegen een andere kandidaat waarin je bij verlies definitief eruit lag”, zegt Kamerman.

‘Toen dacht ik dat ik eruit lag’

De spanning nam bij Kamerman verder toe in de loop van de finale, die bestond uit meerdere rondes waarin het aantal kandidaten uiteindelijk van vier naar twee werd teruggebracht. “Aan het begin was ik nog het minst zenuwachtig. Toen dacht ik nog: ‘wat maakt het uit wat er verder gebeurt, ik heb gewoon de finale gehaald’.”

Maar de onzekerheid sloeg toe bij Kamerman na het beruchte woordzoekerspel. In dat spel moesten de drie overgebleven kandidaten zo veel mogelijk vijfletterwoorden maken én na exact 47 seconden op de knop drukken, zonder dat ze daarbij een hulpmiddel mochten gebruiken. “Hoewel ik exact op tijd op de knop drukte, had ik weinig woorden goed en haalde daarom maar zes punten. Toen dacht ik echt dat ik eruit lag. Maar uiteindelijk had ik één punt meer dan mijn concurrent, zodat ik door mocht naar het eindspel”, aldus Kamerman.

Omdat zijn achterstand van drie punten op de andere kandidaat Marlinde aan het begin van het eindspel werd kwijtgescholden, waren de kansen weer gelijk en kon Kamerman het eindspel van de finale winnen. Hij beantwoordde daarin als eerste tien vragen goed.

‘Je bent gewoon op zaterdagavond prime-time in beeld’

Kamerman moest erg wennen aan zijn aanwezigheid op de televisie. “Je bent gewoon op zaterdagavond prime-time in beeld. Normaal voel je altijd een bepaalde afstand met mensen op de tv, en nu sta je er opeens zelf. Na afloop heb ik ook nog gezellig een biertje gedronken met presentator Art Rooijakkers.”

Ook had de in Rotterdam woonachtige student wat moeite met de publiciteit na de finale. “Het meest bizarre vind ik dat je middenin een kroeg staat en dat mensen dan je naam weten. Ik vind het op zich wel leuk, omdat mensen het over je prijs hebben, maar het mag ook wel eens klaar zijn.”

Hij blijft dan ook nuchter. “Ik stond dan wel in het programma, maar ik ben nog steeds Per. De commotie rondom mij ebt straks gewoon weer weg. Wel maak ik af en toe nog opschepperige grapjes. Als ik dan mijn gelijk wil halen, zeg ik gewoon dat ik het beste brein van Nederland heb. Maar dat is volgende week ook weer over denk ik.”

Reis naar Amerika

Als prijs mocht Kamerman ter waarde van 10.000 euro een reis naar Amerika samenstellen. In de zomer gaat hij voor twee weken met een vriend naar de westkust, waar hij plaatsen als Los Angeles en San Francisco zal bezoeken. “Ik ben nog nooit buiten Europa geweest en wilde altijd al naar Amerika, maar dat kan nu een stuk sneller dan gedacht.”

In totaal deden, vanaf de voorrondes, zo’n tweeduizend deelnemers mee aan de zoektocht naar de intelligentste Nederlander. In plaats van de in spelshows gebruikelijke kennisvragen, speelden kandidaten visuele spellen. Zo moesten ze voorwerpen raden die door in elkaar vallende 3d-puzzelstukjes verbeeld werden.