De tijd dat het festivalaanbod in Nederland uitsluitend uit Pinkpop en Lowlands bestond ligt ver achter ons. Voorheen was het gebied tussen Biddinghuizen en Landgraaf een niemandsland voor de festivalganger, maar sinds een aantal jaren worden er door heel het land weilanden omgetoverd tot festivalterrein.

Naast de kleinere festivals zoals Best Kept Secret en Down The Rabbit Hole, zijn ook festivals in het buitenland in trek. De populariteit van bijvoorbeeld Sziget en Rock Werchter zal niet liggen aan een tekort aan festivals op eigen bodem. Volgens marketingbureau EM-Marketing waren er in 2015 meer dan duizend festivals in Nederland. Het grote aanbod is er niet voor niets: het afgelopen jaar trokken de festivals zo’n 26 miljoen bezoekers. Ondanks het steeds langer en drukker worden van de festivalzomer, lijkt de festivalmoeheid nog niet ingetreden. EM vroeg studenten naar hun plannen en tips voor de komende festivalzomer.

Jack Parker (19), student Communicatie & Media, heeft een muziekwebsite

1011215_592354904209553_3745927579991942695_n (2)

“Als oprichter van All Things Loud bestaat mijn zomer uit het bezoeken van veel festivals en het fotograferen van optredens van grote artiesten. Dit jaar ga ik vooral naar de grote festivals als Rock am Ring, Pinkpop en Lowlands. Het is namelijk vooral de line up die mij naar een festival haalt. Natuurlijk, mensen gaan ook voor de sfeer, maar uiteindelijk kom je er toch om, door weer en wind, naar muziek te luisteren. Pinkpop-baas Jan Smeets vertelde mij een paar weken geleden dat er 700 festivals zijn in Nederland. Nog altijd denk ik dat dat er niet te veel zijn. Het lijkt veel, maar als je het verdeelt in genres en muziekstijlen, dan valt het nog best mee. Ook de prijzen van de tickets vallen mee als je begrijpt dat het organiseren van een festival als Pinkpop zo’n 15 miljoen euro kost. Laat je vooral verrassen deze zomer, soms komen de beste optredens van de bandjes waarvan je nog nooit hebt gehoord. Daarnaast zullen de bands Radiohead en Muse op veel festivals te vinden zijn. Mis ze niet.”

Yara Bakker (19), student Communicatie & Media

yara (2)
Yara op het Lotgenoten Festival

“Ik ga deze zomer meerdere festivals bezoeken, waaronder het Boom Festival in Portugal. Dit festival is zeven dagen lang ‘psytrance’, zon en hippies. Daarnaast wil ik naar een festival op het voormalige eiland Ruigoord, waar voornamelijk ‘vrije zielen’ wonen die feesten in het voormalig kerkgebouw. Ik verwacht voor de komende festivalzomer vooral veel zon, lange nachten en nieuwe vrienden. Als vrijwilliger heb ik vorig jaar grote popfestivals gratis kunnen bezoeken. De stijgende ticketprijzen vind ik namelijk belachelijk.  Hoewel het grote festivalaanbod zowel goed als slecht is. Er is voor iedere muziekliefhebber een goed festival, maar de concurrentie tussen festivals wordt wel erg groot. Eén ding blijft altijd hetzelfde: bij alle festivals zijn de campings niet optimaal. Dus gewoon niet zeuren en feesten!”

Vlad Hatze (24), student Communicatie & Media, heeft een platenlabel

vlad

“Ik ben net terug van het Sunwaves Festival in mijn thuisland Roemenië. Als oprichter van het platenlabel Trick Track Records ga ik regelmatig naar techno- en dancefestivals in binnen- en buitenland. Deze zomer ga ik onder meer naar Awakenings en het Loveland Festival in Amsterdam. Hoewel de Roemeense festivalbusiness nog in zijn kinderschoenen staat, zijn de verschillen met Nederland klein. Uiteindelijk draait het toch om gezelligheid en goede muziek. Wel is het Roemeense publiek een stuk rustiger – ze zijn ‘not so on the bad stuff’ -, en krijg je meer liters bier voor je geld. De wildgroei aan festivals in Nederland is niet per se verkeerd, want er is meer keus voor de festivalganger. Het fijne aan festivals is dat je, in tegenstelling tot clubs, ook overdag kan feesten. Dat is dan ook mijn tip voor deze festivalzomer: ga lekker vroeg naar het festivalterrein en geniet van de nacht én de dag.”