Donderdag bestaat campuscafé In de Smitse twintig jaar. Op die dag wordt dit jubileum gevierd met een Pirate Party, waarbij alles in een piratensfeer gehuld zal zijn. Een overzicht van twintig jaar Smitse.

De Smitse begon in de jaren 70 in Delft als een informele ruimte waar bier kon worden gedronken. In 1996 verhuisde het café naar het FG-gebouw op de campus van de EUR.

Matthijs Wouterse zat in het eerste bestuur na de verhuizing van de Smitse naar de huidige plek in het T-gebouw, in 2005. “Al na mijn tweede college op de universiteit hoorde ik dat er daar een kroeg was. Ik dronk er een biertje en zag een brief aan de muur hangen dat ze nog tappers zochten. Barman Otto haalde mij over om achter de bar te gaan staan. Later kwam ik in het bestuur.” In 2008 werd het café uitgebreid. Wouterse: “Onze omzet steeg enorm na de verbouwing, omdat we veel meer mensen kwijt konden.”

Hele grote gunfactor

Tegenwoordig onderhouden 25 barvrijwilligers, aangestuurd door een vierkoppig bestuur, het café. Het succes van de Smitse komt juist door die vrijwilligers, zegt Christiaan van der Vaart, voorzitter in 2010 en 2011. “We hebben een hele grote gunfactor. In het runnen van een bedrijf gaat heel veel tijd zitten. De tappers werken hier ook allemaal vrijwillig. Mensen zien dat.”

Dat ze bij de Smitse geen genoegen nemen met de makkelijkste weg, speelt volgens de oud-voorzitter ook een rol in die gunfactor. “We wilden een mooi oud bruin café met veel speciaalbier, in het steriele T-gebouw.” En dat is gelukt, vindt Van der Vaart: “Als je na het afdalen van de roltrappen links afslaat, is je college al snel heel ver weg.”

'Je eigen kroeg'

Opmerkelijk is de familiaire sfeer onder de kroegvrijwilligers. Van der Vaart spreekt nog steeds over ‘wijzelf’, als hij een verhaal vertelt over de Smitse. Het bijzondere aan de Smitse is volgens hem dat ‘er geen andere studievereniging is, waarbij je je eigen bedrijf hebt’. “Het mooiste na een drukke avond vond ik dat wij, als alle gasten naar huis waren en we hadden schoongemaakt, nog even samen nagenoten met een tapbiertje. Je hebt je eigen kroeg, het is jouw tent, samen met de tappers en bestuursleden. Dat is een echte levenservaring.”

Pruillip

De mooiste herinneringen bewaart Lilian Broekman, de huidige voorzitter, aan de constitutieborrel. “Op een gegeven moment begon iemand champagne te spuiten en kon iedereen ontsnappen behalve ik, omdat ik veel te veel gedronken had. Ik werd toen helemaal nat. Daarvan is ook een foto gemaakt, waar je mij dan met zo’n pruillip ziet staan, die nog steeds op het kantoor hangt.”

Ook Van der Vaart heeft mooie herinneringen aan zijn bestuurstijd. “Ik kan me nog goed herinneren dat mensen op drukke donderdagavonden lang moesten wachten om te kunnen plassen en dat ze dan maar het washok opzochten en het in de wasbak deden.”

Wouterse: “Ik kan alle details beter weglaten. Maar de tentamendrinks hebben wel tot hilarische taferelen geleid.”

Dronken in de Smitse
De befaamde ‘kantoorfoto’

Veel veranderingen

In het komende collegejaar gaat er veel veranderen bij de Smitse. Zo zal het bestuur voortaan niet meer uit vier, maar uit vijf bestuursleden bestaan. “Alle medewerkers werken hier part-time. We kunnen niet té veel van ze eisen. Met vijf bestuursleden kan er bovendien iedere avond iemand staan”, aldus Broekman.

Ook verhuist de Smitse in september van het Mandevillegebouw (T) naar het Hattagebouw (U). Het café wordt groter, krijgt een terras met zon en misschien ook ruimere openingstijden.

Van der Vaart was een ‘ontzettend groot voorstander’ van de verhuizing. “We moeten ons blijven ontwikkelen. Vroeger was de Smitse nog een soort RSM-café, maar dat is nu niet meer de bedoeling. We krijgen met de verhuizing een meer centrale positie op de campus. Dat is ideaal voor ons.”

Pirate Party

Maar eerst donderdag de Pirate Party. Het belooft een groot feest te worden. Broekman: “Het café staat niet bekend als ‘super-studentikoos’ en daarom is er nog nooit eerder zo groot uitgepakt bij een lustrum.”

Toegang tot de Pirate Party kost op de dag zelf €1,50. Op maandag 25 april zijn er ook Board Drinks, waarbij belangstellenden voor een bestuursfunctie bij de Smitse van harte uitgenodigd zijn.

Bestuur In de Smitse
Het bestuur van de Smitse. V.l.n.r. Lilian Broekman, Maarten van Snek, Maret Stuij en Ilhami Eren